Пореден месец на увеличаване на доверието към Правителството, отчита „Галъп“

32% от българите споделят, че имат доверие във втория кабинет на Борисов

17.02.2015 | 14:55 Редактор: Мариета Иванова
Пореден месец на увеличаване на доверието към Правителството, отчита „Галъп“

Февруари е третият пореден месец на положителна тенденция в отношението на българите към правителството, сочат данните от проучване на „Галъп“, проведено в между 30 януари и 5 февруари. В независимото допитване са отчетени отговорите на 1011 пълнолетни граждани в страната, посочват от социологическата агенция.

32% от анкетираните през февруари посочват утвърдителен отговор на въпроса „Имате ли доверие на правителството?“. 56% споделят, че нямат доверие, а останалите се затрудняват да отговорят. Това е трети месец на положителна тенденция, коментират от „Галъп“ и припомнят, че преди съставянето на кабинета „Борисов 2“ стойностите на доверие в правителството са били паднали до около 15%, а недоверието беше около и над 70%.

Анализаторите посочват, че се наблюдава типичният „рестарт в доверието към правителство и парламент“ с идването на нова власт, но и отчитат, че нивата на доверие към кабинета на „Борисов-2“ са близки до регистрираните нива  на доверие при правителствата „Станишев“ и „Орешарски“.

„Много по-високи обаче бяха началните нива на доверие в кабинетите „Сакскобургготски“ и „Борисов 1“ – в първите месеци от управлението си тези правителства имаха доверие от около и над 50%, които решително превъзхождаха недоверието“, коментират от „Галъп“.

Социолозите са проучили настроенията в обществото и по отношение на Русия, САЩ и НАТО. Данните показват, че според 39 на сто от българите в България има натиск от страна на Москва. Почти толкова, 34 на сто, смятат, че няма натиск, а 27% не могат да преценят. По-различно стоят отговорите на въпроса има ли в България натиск от страна на САЩ. 61 на сто са уговорили утвърдително, а 21% - отрицателно. 18 на сто не могат да преценят.

33% от българите имат доверие в НАТО, а 48% нямат, показват още данните. В ЕС доверие имат около 60 на сто от българите, а около 30 на сто – недоверие.

 

Ако изборите са днес, ГЕРБ отново ще е най-голямата политическа сила, показват още  резултатите.

Последните 100 дни на кабинета са съпроводени със затишие и успокоение. Доверието в правителството и в другите институции расте, но отрицателните оценки отново са по-високи от положителните, показват данните.

Въпреки това, ако изборите са днес, 26,4 на сто от българите биха гласували за ГЕРБ. Втори по електорално доверие са БСП. За тях днес биха гласували 14,5 на сто. ДПС са трети с 6,7%. При движението на Местан социолозите отчитат отлив на комформистки вот.

Реформаторите пък заради присъствието си във властта имат прилив на доверие – за РБ днес биха гласували 5,8 на сто, а за ПФ – 3,2%. За „Атака“ днес биха гласували 2,9 на сто, а за АБВ – 2 на сто.