Меглена Кунева: РБ е гарант за неизбежност и мащабност на реформите

За 100-те дни работа на правителството България излезе от международна изолация, коментира вицепремиерът

13.02.2015 | 14:53 Редактор: Мариета Иванова
Меглена Кунева: РБ е гарант за неизбежност и мащабност на реформите

Едно от най-важните неща, които се случи през първите три месеца на правителството и това е видимо, е, че България излезе от международна изолация и се утвърди наново като конструктивен и лоялен партньор в ЕС и НАТО. Това заяви днес вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева, която заедно с останалите трима вицепремиери представи отчета на правителството за първите 100 дни на управление, съобщиха от пресцентъра на Кунева.

В подкрепа на думите си тя изтъкна знаковите визите в рамките на месец на държавния секретар на САЩ Джон Кери, на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд. Доказателство е и даденият кредит на доверие от страна на Европейската комисия към новото правителство на България и подкрепата за заявените реформи, посочи Кунева.

„Като лидер на партия от Реформаторския блок оценявам участието ни в правителството като полезно за България. Реформаторският блок е гарант за неизбежност и мащабност на реформите. Той е стабилен, но взискателен партньор, който съзнава своята роля и отговорност в този сложен момент – както в международен, така и във вътрешнополитически план“, коментира още Кунева.

Вицепремиерът представи най-важните дейности и инициативи, осъществени в нейния ресор. Тя очерта като успехи от работата си досега разгръщането на широка дипломатическа кампания за търсене на подкрепа за присъединяването на България към Шенген, започването на подготовка за председателството, извеждането на борбата с корупцията като национален приоритет, внасянето на ред в ситуацията с бежанците и промените в координационния механизъм за взимането на решения в европейските институции.

По отношение на Шенген тя посочи двустранни срещи с посланици на над 20 европейски държави, търсене на подкрепа сред правителствата на страните-членки и поставянето на въпроса на най-високо ниво в различни формати на ЕС.