Финансиране на качественото образование предлага проф. Танев

12.02.2015 | 18:00
Финансиране на качественото образование предлага проф. Танев

Промените в училищното образование целят да научат децата да мислят, а не да зубрят. Това е основен приоритет на министър Тодор Танев.

Амбицията на ведомството е с новите образователни реформи министерството да пребори неграмотността сред подрастващите и да осигури на всички български деца равен достъп до качествено образование.

Сред приоритетите е въвеждането на гъвкаво финансиране на училищата и висшето образование.

Според Танев парите могат да се осигурят от частния сектор и от европейски програми. Репортаж на Йоана Недева.


Професионалното и колежанско образование трябва да станат "надставка" на средното образование е една от целите на Министерството на образованието.

Към информационните технологии е нужен нов целенасочен подход, защото сега, по думите на министъра, те влизат в училището през задната врата.

"Информационните технологии влизат през задната врата в образованието ни. В съседна Турция са шампиони по въвеждане на IT в образованието, трябва да направим така, че те да станат неделима част от образованието", каза проф. Танев.

Министърът предлага специални таблети за учениците, които да улеснят обучението, но в същото време на тях да не може да се играе.

Танев иска да въведе европейско качество във висшето образование.

Между висшите учебни заведения и пазара на труда трябва да има връзка, така че висшето образование да не произвежда безработни.

"Финансиране само на качеството, сближаване на държавни и частни учебни заведения, България да стане образцов център на целия регион. Край на лесните професорски титли, край на ръста на броя на университетите", каза Танев.

Първата стъпка в постигането на тези цели е приемането на нови законови текстове, последвана от промени в учебниците, планира министърът на образованието.