Проверяват и трите електроразпределителни предприятия

Ще проверят коректно ли се отчита токът

06.02.2015 | 16:48 Редактор: Ирина Георгиева
Проверяват и трите електроразпределителни предприятия

Всички електроразпределителни предприятия ще бъдат проверени, заяви в парламента енергийният министър Теменужка Петкова, предаде агенция "Фокус". 

"Към настоящият момент са факт резултатите от проверката, която експерти на Министерство на енергетиката извършиха в „Енерго-Про." - допълни министър Петкова.

Енергийният министър посочи, че са започнали с това дружество заради двете сметки за ток, които 5% от абонатите са получили през януари като до 10 февруари настъпва падежа двете фактури да се платят.

"Това предизвика нашата бърза реакция и това да проверим първо това ЕРП." - коментира тя и поясни, че нейни колеги от ведомството са проверили на място, извършвайки репрезентативна проверка на част от измервателните уреди в районите, където абонатите са получили две сметки.

"От една страна направиха проверка на лице ли са случаи, в които техническите уреди имат известни проблеми. Констатирани са случаите, в които часовниците не съответстват, има разлика между дневна и нощна тарифа с около половин час." - заяви тя и обясни, че има само един установен случай в Шумен, в който разликата между дневна и нощна тарифа е близо 4 часа.

Установено е още, че абонатите на „Енерго-Про” получават информация за техните сметки за плащане едва когато отидат на гишето и трябва да платят фактурите.

"В общите условия, които ДКЕВР е одобрила е, че абонатите на „Енерго-Про” само при искане могат да получат фактура на хартиен носител, а иначе по телефона и на интернет сайта." - посочи Петкова.

От МЕ са проверили и каква информация може да се получи през сайта на „Енерго-Про”, като се е оказало, че тя е само за последния отчетен период.

"Няма възможност абоната да се върне назад и да провери какво е било неговото потребление назад във времето." - каза още тя и добави, че това е сериозен проблем и не съответства на директива за информираността на потребителите на електрическа енергия.

Министър Петкова заяви, че ще уведомят ДКЕВР, тъй като е в нейната компетентност да предприеме съответните действия, така че да бъдат защитени в максимална степен интересите на потребителите.