Павлова: До 2020 г. Бургас ще получи 100 млн.лв. за градска среда

Стотици бургазлии питаха лично министър Павлова за санирането

30.01.2015 | 14:36 Редактор: Ирина Георгиева
Павлова: До 2020 г. Бургас ще получи 100 млн.лв. за градска среда

Бургас ще получи 100 млн. лв. през новия програмен период 2014-2020 г. по ОП "Региони в растеж" за надграждане на проектите си за градска среда и градски транспорт, съобщи МРРБ. 

"Това е ресурсът, за който градът може да кандидатства само по една от приоритетните оси." -  допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на съвместна пресконференция с кмета Димитър Николов и областният управител Вълчо Чолаков. 

Към този момент Бургас работи усилено по успешното довършване на проекти по старата ОП "Регионално развитие". Те са на обща стойност 250 млн. лв., като само 10 от тях са на стойност 150 млн. лв. Няма причина да не бъдат приключени успешно, констатира регионалният министър.

"Няколко са важните пътни проекти в региона, които заедно с кмета и областният управител трябва да довършим. Първият е рехабилитация на пътя Бургас – Сарафово. За него обаче няма да има достатъчно финансиране, за да се направи пълна рехабилитация, а само за участъците, които са най-компрометирани."- посочи министър Павлова.

Другият проект, който също няма да намери решение тази година, е разширението на пътя Поморие – Слънчев бряг. Причината е, че в изминалата година и половина не са предприети стъпки по изготвяне на парцеларен план, екологична оценка, тъй като част от трасето е в НАТУРА, ОВОС и отчуждения на терени. По първоначални оценки, само за отчуждения са необходими около 17 млн. лв.

Отделно от тях трябва да се търси и финансиране в размер на  87 млн. лв. за самото строителство на пътя, заедно с обходите на Поморие и Ахелой. Според Павлова може да се прибегне до търсене за заеми за това разширение.

Друг съществен пътен проект в региона е довършването на участък от 3 км на пътя до Малко Търново, за който са необходими 1,4 млн.лв. Допълнително утежнение е активираното наскоро свлачище, за което АПИ вече е възложила проектиране. То трябва да е готово до 1 месец и което ще даде препоръката как да бъде укрепено. Проблемна продължава да е и обстановката около моста при село „Веселие“. Вече два пъти бродът е отнасян от наводненията през последните години. За там трябва трайно решение, което ще струва над 2 млн. лв. Сега се работи по изграждането на нов брод.

Летният сезон трябва да бъде осигурен с максимален брой охраняеми плажове, посочи регионалният министър.

"За нас приоритет през този сезон ще е там, където имаме най-много почиващи да процедираме 10 концесии. Те ще бъдат обявени в 2 пакета с решение на МС. За всеки случай тези 10 плажа плюс още 15 други да бъдат обявени и за отдаване под наем. Целта е да се подсигурим в случай, че не се стигне до  концесиониране те да не останат неохраняеми." - посочи Лиляна Павлова.

Междувременно стотици бургазлии се включиха в информационна среща с министър Лиляна Павлова, на която бяха разяснени условията за кандидатстване за безплатно саниране. Две зали на БСУ не можаха да съберат желаещите да чуят презентацията.

Кметът Димитър Николов обяви, че от 2 февруари във всяка териториална дирекция ще има специалисти, подготвени да разясняват процедурите и да помагат при подготвянето на документацията.

"България е последната държава в Европейския съюз, където не е направено нищо за хората, които живеят в този тип жилища." -  заяви по време на срещата с бургазлии министър Лиляна Павлова.

Първото и най-важно условие за кандидатстване  е да се учреди сдружение на собствениците на жилища, в което трябва да влязат 67 % от стопаните и да има минимум 36 апартамента в блока. След това се подават документи в общината. Първите, които го направят, ще могат да сключат договор и да разчитат, че ще влязат в списъка с блокове, които ще бъдат санирани.

При санирането няма да се подменят асансьорите в кооперациите, а само ще се следи дали съоръженията са енергийно ефективни, обясни министър Павлова.

Друг широко дискутиран въпрос бяха остъклените балкони.

"Няма да ги премахваме, ако се вписват в общата визия", бе отговорът от министерството.

Министър Павлова подчерта, че всички фирми, които ще извършват санирането, ще бъдат избрани от общините по прозрачни процедури и критерии , съгласно Закона за обществените поръчки. Правителството ще следи стриктно да не се допускат  злоупотреби.