Горанов: Очаквам бюджетът за януари да бъде на излишък за първи път от 2009г.

Между 400-500 млн. лв. повече приходи ще постъпят в бюджета за януари 2015 г. спрямо януари 2014 г.

30.01.2015 | 16:52 Редактор: Ирина Георгиева
Горанов: Очаквам бюджетът за януари да бъде на излишък за първи път от 2009г.

Между 400-500 млн. лв. повече приходи ще постъпят в бюджета за януари 2015 г. спрямо януари 2014 г., а също така е много вероятно за първи път от 2009 г. насам бюджетът за този месец да бъде на излишък. Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов в Пловдив. По думите му това е добра новина и добра тенденция, защото показват усилия в правилна посока, също така и скритите резерви в сивата икономика, които трябва да бъдат извадени. Горанов изрази очакванията си, че приходът от Агенция "Митници" ще е със 100-200 млн. лв. повече, спрямо същия период на 2014 г. 

 

Заедно с председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова и с кмета Иван Тотев министър Горанов разгледа довършителните дейности по строителството на многофункционалната спортна зала в града.

лизо 33 млн. лева е предоставила държавата на община Пловдив през годините за изграждането на залата и това е едно впечатляващо съоръжение, което вторият по големина град в България заслужава." - припомни финансовият министър.

Горанов изрази убеждението си, че трябва внимателно да се балансират ограничените финансови ресурси на страната между малките населени места и големите градове.

На журналистически въпрос за програмата на правителството за саниране министър Горанов каза, че в момента, в който бъде поискано финансиране по утвърдената схема, Българската банка за развитие е готова да започне отпускането на средствата веднага. 

актът, че се води дебат за пенсионните фондове ще покаже истината и хората ще започнат да се интересуват от темата, защото години наред имаше пълно мълчание и много от осигуряващите се не знаят в кой фонд са разпределени. Когато говорим за милиарди левове спестени средства на хората, които ще се управляват дълги години,  трябва да сме много чувствителни към това как се управляват и дали целите на това спестяване – а то е да имат доход, когато вече не могат да се трудят, ще бъдат постигнати, защото при 40 години управление на една инвестиция и при слабо развит капиталов пазар рисковете са големи“ – допълни финансовият министър и пенсионната реформа.