Новоотпуснатите пенсии ще се изчисляват по-точно

Промяната ще отрази точно какъв е приносът на пенсиониращия се към осигурителната система

27.01.2015 | 16:12 Редактор: Ирина Георгиева
Новоотпуснатите пенсии ще се изчисляват по-точно

Пенсиите вече ще се изчисляват по-точно, съобщиха от МТСП след Съвета за пенсионна реформа. Така нареченият индивидуален коефициент, по който се определя размерът на пенсията, вече ще се изчислява всеки месец. Така при изчисление на пенсия, индивидуалният коефициент ще е равен на сбора от отделните месечните индивидуални коефициенти (за месеците, в които лицето се е осигурявало), разделен на броя на месеците. Основното предимство на този метод, пред сега съществуващия такъв, се състои в по-справедливото прецизиране на индивидуалния осигурителен принос. Мярката ще влезе в сила за новите пенсионери и няма да доведе до преизчисляване на съществуващите пенсии на тези, които са в „заварено положение“.

Индивидуалният коефициент не трябва да води до по-високи пенсии, коментира съветникът по пенсионната реформа на министъра на труда и социалната политика – Николай Николов. Според него индивидуалният коефициент трябва да отрази точния принос на човека към осигурителната система. И точния принос се измерва по този нов начин, допълни той.

"Основният мотив за това предложение, което беше прието от участниците в обсъждането на 27 януари, е свързан с това, че този метод ще прецизира изчисленията. Така, ако при предишния метод, човек е имал коефициент 2, то сега той може да получи 2.1 – 2.2 – което да повиши пенсията му, или съответно 1.9, което да я намали. Този метод по-точно ще отчете приноса на лицето в осигурителната система, ще изглади отклоненията на личния от средния осигурителен доход – в сравнение с метода по КСО, той не е толкова чувствителен към доходите в края на кариерата, а отразява равномерно приноса през целия осигурителен стаж. " - разясни Николов.

От НОИ са съобщили, че промяната няма да затрудни работата им.

Предложението, когато човек се осигурява за дейност на пълен работен ден и допълнително върху доходи по втори или граждански договор, както и 4 години трудов стаж да се зачитат за 5, бе отхвърлено от експертния съвет. Експертите са се отказали и от предложението пенсията на работещите пенсионери да се индексира автоматично с увеличаването на осигурителния принос.

Съгласие бе постигнато и да се запази сега съществуващото положение, при което работещите пенсионери имат правото сами да решават дали да им се преизчислява пенсиите, а не това да става автоматично – по служебен път.

"Запазваме възможността за избор, за да избегнем случаи, при които, в резултат на преизчислението, пенсията се увеличава едва с няколко лева, но те се оказват решаващи за това лицето да изгуби право да получава определени подоходни помощи, в това число и помощи за отопление." - поясни още Николов.

Изравняването на стажа за пенсиониране на мъжете и жените при трета категория труд, стана част от обсъждането. Експертната група не е приела предложението при изчислението на пенсията да отпадне изборът на трите най- добри години преди 1997 година.  

Обсъждането по останалите точки, разгледани по време на заседанието на 27 януари, ще продължи по време на следващите срещи. Преди да се вземе окончателно решение по всяка една от тях, ще бъде изискана от НАП и НОИ допълнителна информация и ще бъдат разгледани всички бележки, отправени от участниците на 27 януари.