Неутрализирана е престъпна група за палежи и подготвяне на убийство

Задържани са няколко мъже

27.01.2015 | 17:35 Редактор: Ирина Георгиева
Неутрализирана е престъпна група за палежи и подготвяне на убийство

Неутрализирана е дейността на престъпна група, свързана с организирането и подготовката на убийство, което не е е реализирано, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в Пловдив. Групата е свързана и с няколко палежа, нанасяне на телесни повреди, както и други престъпления.

Задържани са няколко мъже, допълни Лазаров. По думите му конкретен повод за акцията е постъпил на 22 януари сигнал за запалени два автомобила, управлявани от 49-годишен мъж. Палежът е предшестван и от друг случай - на 9 януари 2014г. са запалени джип Mercedes и Toyota, управлявани от същия човек и семейството му.

При проведените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия под ръководството на Окръжната прокуратура са събрани доказателства, че поръчител на престъпленията е А.Ч. /48г./, жител на областния град. По първоначални данни изпълнител на палежите е В.З./33г./, също от Пловдив, криминално проявен и осъждан, който е ангажирал и още неколцина за реализирането на криминалните деяния. 

В хода на разследването е изяснен и случай от 12 февруари 2014г. - тогава бе ранен с нож управител на медицински център, който имал конкурентни бизнес отношения с А.Ч. Раняването му е предшествано от палеж на линейка през ноември 2013г., а след това е предприета организация и за физическото му ликвидиране, поясни Лазаров.

Поръчката е на стойност 20 000 лв., но след като мишената не е ликвидирана, на извършителите е платена половината от договорената сума. Установихме, че А.Ч. е дал поръчки за запалването на 7 автомобила (при палежите освен 4-те автомобила косвено са пострадали още 3/.

Въпреки опита да се укрие, А.Ч. е задържан в дома на свои роднини, съобщи главният секретар. 

По случаите са събрани обилни доказателства, заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Става въпрос за поне 7 престъпления – палежи. Към момента четирима са с постоянна мярка „задържане под стража“, за други двама, сред които и А.Ч.,  предстои да бъде поискана мярка за неотклонение.