Ирландия предложи помощ в подготовката за председателството ни на ЕС

Посланикът на Ирландия е предложил административен капацитет и ноу-хау

27.01.2015 | 12:24 Редактор: Ирина Георгиева
Ирландия предложи помощ в подготовката за председателството ни на ЕС

Н. пр. Джон Бигър, посланик на Ирландия, изрази готовност за цялостно съдействие в процеса по подготовка за българското председателство на Съвета на ЕС*, което трябва да се реализира между юли и декември 2018г. Това стана ясно по време на среща между него и вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, предаде МТСП. Посланикът на Ирландия е предложил административен капацитет и ноу-хау на българския вицепремиер.

маме добро сътрудничество с България и вярваме в приемствеността. В този смисъл сме готови, както да споделим опит, така и да предоставим административен капацитет, свързан с процесите по подготовката за предстоящото ви председателство на Съвета на ЕС." - каза по време на срещата н.пр. Джон Бигър.

"Благодарен съм за готовността за съдействие. Вярвам, че пряко отговорните за подготовката на държавата ни за председателството ще се възползват от нея. Категорично смятам, че ние, в рамките на МТСП, ще предприемем конкретни действия за повишаване капацитета на ключови експерти и ще предприемем необходимите действия по обмен на знания и добри практики." - отвърна министър Калфин.

По време на срещата между министъра и първия дипломат на Ирландия бяха обсъдени още въпросът с демографската криза у нас, както и възможностите, които Трансатлантическото споразумение* за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС предоставя.

Министър Калфин отново изрази необходимостта от провеждане на импакт-анализ на възможните последствия от подобно сътрудничество за държавата ни.

"Убеден съм, че за това споразумение и последствията от него, трябва да се говори открито и при по-голяма прозрачност. Трябва да се направи сериозно проучване върху това какви ще са реалните последствия за българските производители при евентуален свободен достъп на американски стоки у нас, както и да се отчетат реалистичните възможности българска продукция да намери мястото си на пазара в САЩ." - категоричен беше министър Ивайло Калфин.


*Съветът на ЕС, познат още като Съвет на Европа, е основният орган, който взима решения в ЕС. Той представлява държавите-членки и на заседанията му присъства по един министър от националните представителства на държавите от ЕС. Председателят на Съвета се избира на ротационен принцип за период от шест месеца. Представителството на Ирландия беше януари-юни 2013 г. Българското председателство ще е юли-декември 2018 г.

Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС е планирано за 2015 г. споразумение за свободна търговия между страните. Графикът за финализиране на преговорите по него през 2014 г. не е приключил. Към момента публичната информация по него е оскъдна. В началото на 2015 г. Европейската комисия публикува някои подробности за съдържанието на преговорите.