Над 1 млрд. лв. могат да бъдат спестени от по-добри закони

Приоритетите на Съвета за административната реформа целят постигане на още по-голяма прозрачност в управлението

14.01.2015 | 15:37 Редактор: Ирина Георгиева
Над 1 млрд. лв. могат да бъдат спестени от по-добри закони

На първото за 2015г. заседание на Съвета за административната реформа (САР) бе одобрена Пътната карта за изпълнението на Стратегията за развитие на държавната администрация за периода 2015-2020 г. Основното финансиране на изпълнението й ще се осигурява от ОП "Добро управление, съобщи вицепремиерът по коалиционната политика и административната реформа Румяна Бъчварова.

Мерките, заложени в Пътната карта, включват засилване на партньорството между гражданското общество и правителството, като за целта ще се работи по увеличаване на достъпа на гражданите до публични данни. Ще бъдат оптимизирани и процесите за обществени консултации.

Вицепремиерът предвижда и въвеждането, в партньорство с НС, на оценка на въздействието на нормативните актове. Важно е да се отчете икономическото и социалното въздействие на нормативните актове, както и това върху околната среда и в други области, защото неустойчивото законодателство влошава бизнес средата. Това подчерта Антон Герунов, секретар на САР и началник на Политическия кабинет на вицепремиера Бъчварова. По думите на Герунов, оценката на въздействието ще спести на бизнеса над 1 млрд. лв. директни и индиректни разходи през следващите три години.

Целта, която си поставяме е не само да работим заедно, но и да работим по-добре заедно. Това заяви вицепремиерът Бъчварова по време на заседанието с оглед коалиционния характер на правителството. Тя подчерта, подчерта, че приоритетите на САР целят постигане на още по-голяма прозрачност в управлението, партниране с гражданското общество, улесняване на бизнеса и оптимизация на администрацията. Съветът ще предлага и дейности и ще осъществява мониторинг на изпълнението на поетите от България ангажименти по глобалната инициатива "Партньорство за открито управление".

Вицепремиерът подчерта, че приоритетите на САР целят постигане на още по-голяма прозрачност в управлението, партниране с гражданското общество, улесняване на бизнеса и оптимизация на администрацията. Съветът ще предлага и дейности и ще осъществява мониторинг на изпълнението на поетите от България ангажименти по глобалната инициатива „Партньорство за открито управление“.

В Съвета, чийто председател е вицепремиерът Бъчварова, участват ръководителите на всички министерства, както и на други държавни институции, представители на областните управители и на НСОРБ.