Етичната комисия на ВСС изслуша кандидатите за председател на Върховния касационен съд

Изборът на председател на Върховния касационен съд ще е на 29 януари

12.01.2015 | 15:35 Редактор: Васил Детелинов
Етичната комисия на ВСС изслуша кандидатите за председател на Върховния касационен съд

 

Етичната комисия на ВСС изслуша кандидатите за председател на Върховния касационен съд - Павлина Панова и Лозан Панов. Оценката на комисията за нравствените и професионални качества на кандидатите ще стане ясна след седмица. Повторната процедура за избор на председател на Върховния касационен съд се удължи заради инцидент с Лозан Панов, който бе блъснат на пешеходна пътека преди месец. Висшият съдебен съвет и правосъдния министър Христо Иванов са в спор от седмици. Иванов неведнъж изрази съмнения за "предрешеност" на крайния резултат. Днес двамата номинирани за поста на главен съдия си пожелаха справедлива процедура и борба на идеи.

10 минути бяха достатъчни за днешното изслушване на Павлина Панова, което за нея е второ. На излизане тя заяви, че е притеснена от думите на правосъдния министър за предрешения избор, но се надява това да не се случи. Панова каза още, че не се чувства равнопоставена спрямо другия кандидат Лозан Панов.

Пред етичната комисия Лозан Панов даде обяснения по 4 сигнала срещу работата му като съдия във Върховния административен съд. Те се оказаха от недоволни граждани, загубили дела. След изслушването Панов заяви, че не виждал сигнали за предрешеност на избора и също обеща честна игра. 

 

 

 

Лозан Панов определи инцидента с блъскането му на пешеходната пътека като битов. Самият избор на председател на Върховния касационен съд ще се състои на 29 януари. Ако нито един от двамата кандидати не събере 17 гласа, процедурата започва отново. ...