Добрите стандарти в правосъдието не са вътрешен въпрос за България: посланици от ЕС в София

22.12.2014 | 16:30

Посланиците на ЕС излизат с обща позиция за съдебната реформа в България

На 21 декември посланиците на редица чуждестранни посолства в София пуснаха обща декларация, която на 22 декември публикува сайтът на британското МВнР.

В нея се изразява похвала за началото на дебата в България за съдебната администрация.

След това  се отбелязва отвореното писмо на 15 съдии от СГС до ВСС на 10 декември с призив за оставката на председателя на съда и двама от четиримата й заместници. Отбелязва се и отказа за оставка въпреки подкрепата на 25 магистрати от СРС, съюза на съдиите и адвокати.

"Когато група уважавани професионалисти повдига въпроса и бие тревога както в този случай, той заслужава внимателна оценка и отговор", се казва в декларацията на посланиците.

"Знак за отворено, демократично общество са независимите му институции, които могат да действат без политически натиск: това включва независима съдебна система, която може да разследва, съди, осъжда и праща в затвора всеки без страх или интерес и възможността на правозащитните и съдебни институции да показват адекватна, решителна и прозрачна реакция на делата. Има добри примери за това на други места в региона", се казва в документа.

В декларацията пише още:

"Събитията от лятото на 2013 показаха, че българското гражданско общество има куража и необходимия опит да се изправи срещу неприемливата арогантност на "олигархията". Гражданското общество става все по-загрижено и не може да разбере защо българските граждани не могат да имат едни и същи права и ценности, както гражданите на другите страни-членки на ЕС".

Посланиците съобщават, че като европейски партньори на България подкрепят стремежа й към прилагане на най-добрите стандарти в правосъдието, че тези въпроси се обсъждат от всички страни-членки на съветите на министрите и всички /включително и България/ одобряват официалните заключения за напредъка на страната.

Декларацията посочва, че въпросът не е само вътрешен.

"Всички народи заслужават правосъдна система, в която да имат доверие. Българите - също. Те имат нашата подкрепа по този път", заключава декларацията.

Документът е подписан от посланиците на Великобритания, Дания, Финландия, Холандия, Белгия, Франция и Австрия.