24 съдии питат дали се управлява добре СГС

Това е второто писмо на съдии от СГС

22.12.2014 | 17:24 Редактор: Ирина Георгиева

ВСС получи ново писмо от СГС. В него 24 съдии настояват ВСС да излезе със становище за това дали е компетентно ръководството на съда, съобщава Dnes.bg.

Това е второто писмо на съдии от СГС. На 10 декември 15 души поискаха оставката на ръководството си. Те бяха подкрепени от 26 съдии от Софийски районен съд.

В днешното си писмо съдиите изразяват недоволството си от това, че ВСС не е обърнал нужното внимание на първия им призив. Те протестират и срещу факта, че след изслушване на ръководството на СГС Висшият съдебен съвет е излязъл само с препоръки за подобряване на компютърната сигурност в съда.

"Без да подценяваме значението на защитата на компютърната система за разпределение на делата и на сигурността на информационната мрежа на съда, отстояваме твърдото си убеждение, че законосъобразното администриране на съдебните дела, осигуряването на доброто администриране на дейността на съда и авторитетът на правосъдието зависят основно от начина, по който се упражняват управленските правомощия от председателя на съда и неговите заместници“, пишат в новото си писмо съдиите.

Съдиите смятат, че съмненията за допуснати нарушения в съда остават. Затова те призовават ВСС да обяви ясно има ли нарушения при разпределянето на делата за несъстоятелност на КТБ и на дружествата "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция".

Съдиите припомнят, че все още не е ясно защо протокол от разпределението на делото за КТБ не е бил пратен навреме.

За делото "Белведере" съдиите питат на какво основание не е било образувано и разпределено на следващия ден от постъпване на исковата молба.