В ДАНС нямали вина, че КТБ имала политическа протекция 10 години

Писанчев не отрече да има и пропуски

18.12.2014 | 13:31 Редактор: Мариета Иванова
В ДАНС нямали вина, че КТБ имала политическа протекция 10 години

КТБ е банка, отглеждана 10 години, ДАНС не е виновна, че е била  политически протектирана, че различни политици са си влагали  парите в нея. Това заяви в кулоарите на парламента председателят на агенцията Владимир Писанчев, предаде БТА.

Той не отрече за възможни пропуски, но поиска те да бъдат обективно оценени  и назначена евентуално проверка.

Писанчев коментира, че ДАНС не може да носи политическа отговорност за това, което е ставало в КТБ.

С тези думи председателят на структурата отговори на твърденията на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, според когото за последната година ДАНС е струвала на българския данъкоплатец 2,6 млрд. лева - толкова са парите, изплатени за гарантираните влогове в КТБ. 

Той посочи още, че докато случаят е разследван от прокуратурата, не може да се коментира какво е направено и какво не.

По думите му „явно много хора не познават закона за изпиране на пари и

Още по темата

дейността на финансовото разузнаване, които не са оперативна структура и не могат да получават цялата информация, а само предоставените от банките при определени  условия данни.

По думите на Писанчев изваждането на ГДБОП от ДАНС, предлагано с  промените в Закона за МВР, е политическо решение, а те като професионалисти трябва да го изпълнят и се стараят да го направят по възможно най-добрия начин.

„Не бива да се смесва нашето професионално отношение с политическите мотиви на повечето парламентарно представени партии“, посочи председателят на ДАНС.