Три пакета за оказване на медицинска помощ, предвиждат от МЗ

Спешната помощ ще бъде ясно дефинирана, обеща Петър Москов

17.12.2014 | 17:32 Редактор: Мариета Иванова
Три пакета за оказване на медицинска помощ, предвиждат от МЗ

До април догодина трябва да се изготвят предложения за законодателни промени в здравноосигурителния модел, като се предвижда да бъдат въведени три пакета за оказване на медицинска помощ. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов след заседание на Висшия медицински съвет, предава Dnes.bg.

В състава на съвета влизат представители на съсловни организации, пациентски организации, директори на болници, ректори и други.

По думите на Москов ВМС е подкрепил единодушно плана за реформи в системата на здравеопазването на правителството, която има ясни цели, приротети и времеви план за действие.

Първият пакет е базов и в него ще са включени заболявания, които формират 92 процента от смъртността на българите, обясни Москов.

Вторият пакет също ще се финансира от Здравната каса, но ще има известни ограничения, заради които е възможно да се формират листи на чакащите. Ако пациентът иска да избегне листа на чакащите, ще може да ползва допълнително здравно осигуряване.

Третият пакет е за Спешна помощ, като предстои да бъде ясно дефинирано състоянието на спешност. Здравно неосигурените лица ще могат да ползват само пакета за спешна помощ, поясни министър Москов и призова гражданите да плащат здравните си осигуровки.