Правителството одобри стратегията за реформа в съдебната система

17.12.2014 | 16:12 Редактор: Васил Детелинов
Правителството одобри стратегията за реформа в съдебната система

Разделяне на Висшия съдебен съвет на две квоти – съдийска и прокурорска, както и международна проверка на състоянието на прокуратурата. Това предвижда актуализираната стратегия за съдебната реформа, която днес правителството одобри. След заседанието на Кабинета, правосъдният министър Христо Иванов, който е изготвил документа заяви, че ще е необходима промяна в Конституцията. Актуализираната стратегия ще бъде внесена и в Народното събрание за одобрение.

В основната си част стратегията е насочена към независимостта на съда и на другите органи на съдебната власт чрез ефективни мерки срещу корупцията, политическия и икономическия натиск. Документът не представлява самата реформа в съдебната система, а само очертава това което трябва да се промени през следващите 7 години. Началото ще започне след около половин година с внасянето на първия пакет от законопроекти в сектор правосъдие.

Реформа ще има. Ще има подразделение на ВСС така че да осигурим наистина решенията на съда по чувствителни теми да се взема от мнозинство, което е съставено от съдии избрани от съдии. Тази формула има ясна политическа воля да бъде приложена и тя ще бъде приложена.Това ще отключи въпроса за самостоятелното управление на прокуратурата , ясното носене на отговорност от един колективен орган. Ще направи много по- малка тежестта на политическата квота, така, че тя да влезе в ролята си на коректив."- обясни министъра на правосъдието Христо Иванов.

Връзката между Шенген и съдебната реформа- да много страни държат да се обвърже, не защото те са свързани, а защото това е начин съдебната реформа да продължим да я искаме и да се измери има ли я, или я няма. Искам да кажа, че България е на път да загуби 300 млн. евро през Шенген защото това е  оборудване, което остарява."- подчерта вицепремиера Меглена Кунева.

 Вицепремиерът Меглена Кунева обясни, че документът ще бъде внесен Парламента и обсъден на председателски съвет. От БСП заявиха, че ще подкрепят актуализираната стратегия защото по нея са работили три правителства.

Още в репортажа на Васил Детелинов.