В. Грудев: Липсата на специализиран софтуер в МЗХ няма да спре директните плащания

Васил Грудев, зам. министър на земеделието и храните

11.12.2014 | 21:56 Редактор: Дориана Ранкова
В. Грудев: Липсата на специализиран софтуер в МЗХ няма да спре директните плащания

По повод липсата на софтуер на МЗХ необходим за регистрация на земята за получаване на директни плащания, заместник министър Грудев коментира, че законови промени няма да има, но МЗХ има целия необходим инструментариум и налични специфични бази данни в регистрите си, които ще бъдат използвани на този етап, за да могат да се изпълнят ангажимента, че право на плащане ще бъде обвързано с право на ползване.

 

Относно новия програмен период за ПРСР, той коментира, че кооперирането на няколко малки стопани може да гарантира едно добро ползване на съответната инвестиция. Пречките познати обаче на земеделските производители, като раздробените площи и напояването, биха се преодолели чрез финансови стимули.

 

Когато финансовия стимул в програмата предвижда между 10 и 20% увеличение от финансирането от земеделския фонд (т.е. до 70% финансиране), то интерес ще има. Министър Грудев  обаче отбелязва, че засиления интерес ще бъде следен за изкуствени кооперативи или сдружения, при които един по-едър земеделец просто фиктивно привлича по-малки, за да достигне необходимия брой. Това по думите му, става чрез ясно разписани правила като липса на доминиращо участие на един от участниците в това сдружение, било то по активи в това сдружение. Заместник министър Грудев коментира и старта на ПРСР, който се очаква през първото тримесечие на 2015г. за мярка 4.1 и през второто за 6.1.

 

Цялото интервю в студиото на Инвестбук с водещ Дориана Ранкова, може да видите в следващия видео материал: