ДПС поиска оставката на здравния министър

09.12.2014 | 18:43 Редактор: Васил Детелинов
ДПС поиска оставката на здравния министър

 

ДПС призова министъра на здравеопазването Петър Москов да подаде оставка. Причината- изказването на министър Москов, че линейките няма да се отзовават в проблемните ромски махали, ако не се гарантира сигурността на медицинските екипи, заради поредния случай на побой над спешен медик преди дни. В думите на Москов партията на Местан видя дискриминация и нарушаване на няколко закона. От Реформаторския блок защитиха министъра си и обвиниха ДПС , че за последните 25 години партията нищо не е направила за

 

Поисканата от ДПС оставка на здравния министър Петър Москов предизвика разпалени дебати в пленарната зала. От партията на Местан се ядосаха на министъра и за думите му , че щял да разговаря за проблема с ромските лидери в кварталите.

 „Някой демократ с по- агресивен характер веднага ще му се пoиска да изкрещи: За какъв  се мислите г-н министър? Демонстрираното самочувствие и амбиции да не са имперски желания? Г-н министър, ДПС ви призовава подайте си оставката. Не заради това че сте безсилен, а заради това че сте силен до безумие и безразсъдство.“- заяви зам.председателя на парламентарната група на ДПС Тунчер Кърджалиев.

От партията на министъра не замълчаха и го защитиха. Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че от като ДПС са в парламента не са предложили нито един законопроект свързан със здравеопазването, който да промени положението в ромските махали.

 „Вие, г-н Кърджалиев, казахте, че е нелепо да се преговаря с местни ромски лидери. Колко нелепо е да се преговаря преди избори с местни ромски лидери, да ви попитам аз. Тогава нелепо ли е? Или разнасянето на пачки с пари не са преговори, а чисто плащане, преговорите са преди това. Може би някой друг ги прави вместо вас тези преговори?“- каза съпредседателят на парламентарната група  на Реформаторския блок Радан Кънев.

 

Репликите на Радан Кънев предизвикаха лидера на ДПС Лютви Местан да посочи, че от 240 депутати в парламента, само двама са роми и те са от ДПС.

„При нас ромите водят листи, а не са на 9,10 , 19 място за цвят и имитация на интеграция. Това си го запишете. Вие имате огромен проблем, има тотална асиметрия между скромното ви парламентарно представителство и огромния властови мерак, който ви тресе. Взехте се на сериозно и за това правите тези фатални грешки.“-посочи лидерът на ДПС Лютви Местан.

Здравният министър Петър Москов отново се извини, ако някой се е почувствал наранен от думите му. И поясни какво е искал да каже - че ще направи всичко по силите си, за да осигури безопасността на спешните екипи.

„Аз ли съм виновен, че казвам истината? 227 нападения над лекари, три четвърти от тях - в циганските махали. Г-н Кърджалиев, ако във вашия дом във 225 от дните в годината идва някой и ви бие, ей така, просто защото по някаква причина е решил, че трябва да ви бие, това проблем ли е? или той има право? Има право, така ли? Добре щом има, тогава аз няма база за разговор с вас. На различни плоскости се движим. Г-н Кърджалиев, за мен е чест ДПС да ми иска оставката.“- заяви министърът на здравеопазването Петър Москов.

 

Малко по- рамо министърът на вътрешните работи Веселин Вучков отхвърли възможността полицейски патрули да охраняват линейките, които влизат в ромските квартали. МВР не разполагал с такъв ресурс.

Още в репортажа.