Възстановяването на ОПРР е добра новина: Дончев

През 2015 трябва да се преосмислят отношенията общини-държава в събирането на данъците

04.12.2014 | 18:23 Редактор: Ирина Георгиева
Възстановяването на ОПРР е добра новина: Дончев

Добра новина е възстановяването на ОП "Регионално развитие". Има още една одитна мисия на 8 декември, но програмата ще бъде пусната в най-лошия случай до един месец, а може и по-рано. Това е станало ясно по време на пресконференция в Брюксел заяви Томислав Дончев,вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика, на конференцията на Националното сдружение на общините в Република България, предаде БТА.

Що се отнася до въпросите, касаещи общините, а именно децентрализацията Дончев посочи, че тя не е проблем, защото общините не само имат права, ами са и претоварени с отговорности. Това, с което имаме проблеми са фискалните аспекти на децентрализацията, отбеляза вицепремиерът. Задачата ни за 2015 г. е да преосмислим модела и отношенията общини-държава в събирането на данъците, не само местните, каза Дончев. Според Дончев трябва да се разширят възможностите на общините за провеждане на икономическа политика. Местната общност трябва да преценява дали данъците да са по-ниски или по-високи. 

Необходимо е големите тежки дисбаланси да не се решават само със субсидия от националния бюджет, но и с различна данъчна ставка. Само така едно място ще стане по-привлекателно за работа и инвестиции, а друго ще успее да овладее суперконцентрацията на хора, каза Дончев. 

Предстои в следващата година да се приеме изцяло нов закон за обществените поръчки, съобщи Дончев. Този, който имаме в момента е коригиран множество пъти. Имаме да транспонираме ново европейско законодателство. Трябва да се стремим законът да бъде по-прост, каза Дончев. 

По отношение на финансовите корекции ще измислим какво да направим, нямате основание за притеснение, обърна се Дончев към общините. Корекциите на ниво държава и общини са 300 млн.лв. за последната година, това е 1% от държавния бюджет.