Горанов: Коледните добавки за пенсионерите не са реформа

Прагът за бедност от 286 лв. ще важи от началото на 2015 г., а сега той е 251 лв

28.11.2014 | 14:20 Редактор: Ирина Георгиева
Горанов: Коледните добавки за пенсионерите не са реформа

На коледните добавки за най-бедните пенсионери трябва да се гледа като на социален акт, а не като на пенсионна политика. Това заяви финансист номер едно у нас Владислав Горанов в отговор на депутата от ПФ Велизар Енчев относно коледните добавки, предаде БТА. Депутатът попита дали има възможност всички пенсионери у нас да получат допълнително средства, защото по думите му изплащане на добавки само за хората с пенсии до 286 лв. изпраща несправедливо послание към възрастните хора и е дискриминация. Енчев предложи икономиите на парламента да се пренасочат към пенсионерите.

Горанов отговори, че заедно с министър-председателя са решили, че има възможност някои проекти, свързани с Публичната инвестицонна програма, да бъдат преразгледани и където няма изпълнени дейности, да бъдат прекратени. Тези средства се насочват за изплащане на добавки на част от българските пенсионери. 

Дали трябва да бъде дадено на всички или не, минава през отговора на въпроса дали това е част от пенсионната политика или е част от опитите за разпределяне тежестите на кризата, коментира Горанов.

Прагът за бедност от 286 лв. ще важи от началото на 2015  г., а сега той е 251 лв. Така в обхвата на пенсионерите, които ще получат надбавки, влизат 184 000 български пенсионери повече от миналата година, отбеляза финансовият министър. Той добави, че неговото разбиране е, че това е политика за социално 
подпомагане на най-бедните пенсионери, а не пенсионна политика. 

Трябва да се положат усилия за цялостна реформа на пенсионния модел, която да увеличи адекватността на пенсиите и същевременно да намали финансовия недостиг във Фонда на ДОО и зависимостта му от финансиране с данъци, заяви финансовият министър. Той подчерта, че плащанията от бюджета на ДОО трябва 
задължително да бъдат обвързани с осигурителния принцип, в противен случай се подкопава моралът на модела на социално осигуряване, въведен в България.