Държавните помощи за зърнопроизводство ще се запазят същите през 2015 г.

Бюджетът за директни плащания за 2015 г. ще бъде над 1,4 млрд лв.

27.11.2014 | 16:30 Редактор: Ирина Георгиева
Държавните помощи за зърнопроизводство ще се запазят същите през 2015 г.

През 2015Г. ще се запазят съществуващите държавни помощи за зърнопроизводство. Това съобщи ресорният министър Десислава Танева по време на откриването на Четвъртия агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите в Пловдив. Бюджетът за директни плащания за 2015 г. ще бъде над 1,4 млрд лв., уточни министър Танева.

"Това е важен фактор в дохода на стопаните и наша цел е да опростим изискванията, така че тези пари да достигнат до активните фермери. Мога да Ви уверя, че в наше лице ще имате партньор за откровен диалог и намиране на възможните най-добри решения." - обяви министър Танева.   

Министър Танева допълни, че държавна помощ ще има за намалената акцизна ставка върху горивата, компенсирането на загуби за напълно пропаднали площи заради природни бедствия, преотстъпването на корпоративен данък и за насърчаване използването на висококачествени семена.

Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г. ще е сред най-важните задачи на министър Танева в началото на 2015 г.  с мярката за инвестиции в земеделските стопанства. По думите й, министерството ще работи за балансирано развитие на всички производства и за облекчаване администрирането на подпомаганията. 

Законодателството на поземлените отношения също ще е сред приоритетите на МЗХ. Очаква се през декември да бъдат платени средствата за агроекология, необлагодетелстваните райони и Натура 2000, а през януари – и директните плащания.