При акцията в Пазарджик са открити "рекламни материали" на ИД

Иззети са и компютри, чрез които обвиняемите са прокламирали идеите си

26.11.2014 | 17:17 Редактор: Ирина Георгиева
При акцията в Пазарджик са открити

При спецакцията на ДАНС, МВР и Прокуратурата на 25 ноември са открити множество "рекламни материали" на ИДИЛ – знамена, фланелки, шапки, ленти за глава, стикери. Това заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на брифинг, предаде Агенция "Фокус".

"Иззети бяха и компютри, чрез които обвиняемите са прокламирали идеите си за водене на война с християнството." - заяви Сарафов.

Извършени са 46 претърсвания, 23 от които в Пазарджик, съобщи Сарафов.

"В рамките на операцията бяха задържани за 24 часа 26 човека. До настоящия момент са разпитани около 30 свидетели." - заяви Сарафов.

Повдигнати обвинения на 7 лица, а Ахмед Муса е ръководител на въпросната група, която си е поставила за цел да върши престъпления срещу републиката, допълни Сарафов.

"Ахмед Муса от юли 2014-та година до ноември на територията на трите града е проповядвал възгледите на ИДИЛ. Всички обвиняеми са с български произход. В проповедите си Муса говори за възхвала на ИДИЛ и персонално на нейния лидер, налагане на халифат в световен мащаб, всеки от последователите му да върши каквото е необходимо. Проповядват, че всеки трябва да слуша безусловно своите духовни водачи и да изпълни своя дълг, ако това му бъде вменено. Муса има свои последователи в Германия, Франция, Холандия и други страни." - уточни Сарафов.

Междувременно задържаният при акцията ходжа Ахмед Муса Ахмед се сдоби с официално обвинение от Окръжната прокуратура в Пазарджик, предаде Dnes.bgТо е за организиране на престъпна група за проповядване на антидемократична идеология и за пропогандиране и възхваляване на война.

Ахмед остава в ареста за 72 часа.

От своя страна председателят на ДАНС Владимир Писанчев заяви, че това не е клетка на ИДИЛ , "но можеше да бъде".

„Наблюдаваме този процес от половин година. Появиха се атрибути на ИД." - заяви Писанчев.

Председателят на ДАНС добави, че са установили, че при тези хора се отбиват транзитно пътуващи джихадисти и опити за набиране на бойци за ИД.

Припомняме, че мащабната антитерористична акция на ДАНС, МВР и прокуратурата се проведе на 25 ноември в 5 български града – Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Харманли и Смолян.

На 26 ноември ситуацията в ромската махала на Пазарджик, откъдето започна акцията срещу проповядването на радикален ислям, се нормализира, след като вчера около 300 полицаи и жандармеристи въоръжени до зъби бяха обсадили района.

Вижте подробностите в репортажа на Христиания Червенкова и оператора Радослав Илиев: