Без съдебна реформа и без влизане на България в Шенген, няма икономика

Това заяви вицепремиерът по европейски политики Меглена Кунева на среща за съдебната реформа.

26.11.2014 | 17:35 Редактор: Борислав Петров
Без съдебна реформа и без влизане на България в Шенген, няма икономика

Стратегия за съдебната реформа обсъждат на мащабна дискусия в Съдебната палата множество магистрати, народни представители, главният прокурор Сотир Цацаров и правосъдният министър Христо Иванов.

Главният прокурор защити позицията на прокуратурата за двукамарен Висш съдебен съвет. По време на дискусията, вицепремиерът Меглена Кунева прогнозира, че Докладът на Румъния през януари догодина ще е по-добър от нашия и че страната, за разлика от нашата, най-вероятно ще влезе в Шенген, което може да навреди сериозно на България.

Причината - Твърде близо сме до Румъния, за да може инвеститорите да си правят сметката, че могат да правят инвестициите си в Румъния, вместо у нас.

По-рано, на влизане в залата, Меглена Кунева препоръча по въпроса за стратегията за съдебната реформа винаги да се слуша министъра на правосъдието и увери, че ще работи за това още до края на тази година Стратегията да влезе за обсъждане в парламента.

Според Кунева, без съдебна реформа и без влизане на България в свободното пространство, наречено Шенген, ние няма да имаме икономика. 

„Имаме достатъчно нисък ръст на БВП и всички инвеститори, които питате, ще ви кажат, че основата е несигурност“ - заяви Кунева.

И обеща, че ще направи така, че да може всяка система да си говори с другата и да бъде подчинена на едно – България да има добра икономика и тази икономика да бъде базирана на много стабилно върховенство на закона.

Вижте още още от коментара на вицепремиера Меглена Кунева.