Мъжът във ВМА няма ебола: МЗ

21.11.2014 | 07:18
Мъжът във ВМА няма ебола: МЗ

Приетият снощи пациент във ВМА няма ебола, съобщи Министерството на здравеопазването със съобщение на сайта си.

Резултатите от изследванията му показват, че не съдържа РНК на вируса ебола.

Това е докладвал проф. Тодор Кантарджиев в щаба, който бе свикан в МЗ по случая през изминалата нощ.

Изследванията са излезли в 03:45 в петък сутринта.

Мъжът остава в Клиниката по инфекциозни болести на ВМА.

Пациент, завърнал се от Сиера Леоне с подобни на грип симптоми бе приет на 20 ноември в болница Токуда и впоследствие пренесен във ВМА със съмнение за заразяване с вируса.

В изпълнение на препоръката на Европейския център за контрол и превенция на инфекциозните заболявания здравните власти предприеха идентифициране на всички хора, които са били в контакт с него и те бяха изолирани в очакване на резултатите от изследванията.

За новините на Bulgaria On Air д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването съобщи, че няма опасност от заразяване с ебола по въздушно-капков път.

"Само когато има пряк, директен контакт и обмяна на телесни течности. Само тогава. По въздушно-капков път заболяването не се предава. Няма никаква опасност дори на половин метър до такъв човек, ако не си го докосвал и не е имало обмен на телесни течности да се разболееш", каза д-р Шарков.

Още по темата

Пресконференцията на МЗ в 08:00

На 20 ноември в 16:00 ч. в РЗИ е била подадена информация за пациента и в 17:00 щабът на МЗ е бил събран, каза на пресконференцията в 08:00 министърът на здравеопазването Петър Москов.

Контактните с мъжа лица са били издирени, а тритама, които за 10 часа не са били открити, са били обявени за издирване чрез СДВР.

"Държавата, системата, координацията на властите реагира адекватно", каза министър Москов.

"Медицинските власти притежават достатъчно информация и възможност да реагират адекватно. Ако отчитаме нещо, което може да се подобри, това е информацията на гражданите.

Отчитайки добрата реакция и успешно преведената процедура, трябва да изкажем благодарност на всички екипи, които 10 часа работиха по ноти - екипите на ВМА, на Токуда, екипа на МЗ, на МВР."

Мерки за подобряване на ситуацията - започваме кампания, свързана с входните точки на България. Ние разбираме в момента, в който лицето направи първия си контакт с властите при развита картина. Въпросът е по какъв начин лица при влизането си в страната от страна с висок риск да се уведомяват медицинските власти и да знаем за тях. Това може да стане само с активна информационна кампания на входните точки.

Ще открием телефонна линия, на която тези хора, пътували в страни с риск ще уведомяват здравните власти. Те ще бъдат консултирани с лекари" - каза министър Москов.

Ще бъде изготвен подобрен алгоритъм за всички работещи в здравната система. Ще бъде доставено специфичното защитно облекло в здравните инспекции, инфекциозните клиники и отделения и местата на временно пребиваване на чужди граждани.

"Има място за подобряване на координацията", каза министър Москов. Според него е имало колебание само в първите 15 минути.

"Това бе стрес тест, който показа, че България е готова да предприеме това предизвикалество", добави Москов.

Според него опасността от ебола в България остава на много ниско ниво и няма да бъде повишавана.

 

Европейски център за контрол и превенция на инфекциозните заболявания.

Прочети още на: http://bgonair.bg/exclusive/2014-11-20/mazh-v-izolatsiya-vav-vma-zaradi-samneniya-za-ebola
 

Европейски център за контрол и превенция на инфекциозните заболявания.

Прочети още на: http://bgonair.bg/exclusive/2014-11-20/mazh-v-izolatsiya-vav-vma-zaradi-samneniya-za-ebola