Промяна в начина на финансиране в здравеопазването планира Петър Москов

Предложението на здравния министър влиза в МС до седмици

20.11.2014 | 14:50 Редактор: Мариета Иванова
Промяна в начина на финансиране в здравеопазването планира Петър Москов

До две седмици здравният министър ще представи пакет от законодателни мерки за промяна на финансирането в здравния сектор. Пред журналисти Петър Москов коментира, че промените се отнасят до начина на плащане от Здравната каса. Той поясни, че става въпрос за надграждащ модел, а не за демонополизация.

Промените целят да постигнат по-рационално разпределение на ресурсите в системата, тъй като по думите му в момента има свръхфинансирани сфери за сметка на други.

Според Москов моделът на диагностично-свързаните групи (ДСГ), който би могъл да замени този на клиничните пътки, е разумен подход, но не и панацея.

По думите му бюджетът на здравното министерство и на НЗОК за 2015 няма да е по-нисък в сравнение с този след актуализациите.

По областта на спешната помощ ще се работи за подобряване на  инфраструктурата, санитарния транспорт и медицинската апаратура. Обсъжда се идея за въвеждане на схема за определяне на нивата на спешност на пациентите, като целта е да бъде постигнато по-ефективно разпределение между отделенията и доболничната помощ.

Заплатите на спешните медици също ще бъдат повишени – очаква се догодина те да са на нивото на лекарите от доболничната помощ.

Москов ще има трима заместници - д-р Бойко Пенков, д-р Ваньо Шарков  и д-р Адам Персенски.

Заместник-министър д-р Бойко Пенков ще отговаря за въвеждането на електронно здравеопазване, управлението на търговските дружества, собствеността и капиталовите разходи, регулирането и осигуряването на лекарствени продукти и медицински изделия и регулирането на дейности, свързани с наркотични вещества.

Зам.-министър д-р Ваньо Шарков ще отговаря за медицинските дейности, управлението при кризи, медицинското образование, квалификацията и следдипломното обучение в системата на здравеопазването и провеждането на обществени поръчки.

Заместник-министър д-р Адам Персенски пък ще наблюдава администрирането на международни проекти и на специализирани донорски програми, европейската координация и международните дейности, промоцията, превенцията и контрола на общественото здраве, както и дейностите, свързани с лекарствени продукти, включително ваксини, които се осъществяват от главния държавен здравен инспектор на Република България.