До месец става ясна присъдата на Филип Златанов

20.11.2014 | 19:57 Редактор: Васил Детелинов
До месец става ясна присъдата на Филип Златанов

В рамките на днешното заседание бяха разгледани експертизи по делото, а тричленният състав на съда даде възможност на Златанов да изложи обясненията си по случая. Той обаче отказа с аргумента, че не се чувства добре и му е прилошало.

Софийският апелативен съд ще се произнесе до месец по делото срещу бившият председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Той е подсъдим за администрирането на три преписки, докато е бил в комисията. На първа инстанция през април тази година Златанов получи 3 и половина години затвор, но само за две от преписките. Прокуратурата настоява и пред втората инстанция за запазване на присъдата, като обаче бъде признат за виновен и за трите. Делото придоби особен интерес, след като основното доказателство по него- тефтерите на Филип Златанов, бяха откраднати от автомобила на вещо лице.

Тежко преживя Филип Златанов днешния съдебен процес.  Малко преди съдът да се произнесе, адвокатите му поискаха почивка, а самият Златанов - дори отлагане на делото понеже се чувствал зле. Съдът обаче се съгласи да прекъсне за кратко заседанието и повика лекар, който  установи че здравословно Златанов е добре, но психически бил сринат. След паузата  делото продължи. В Пледоариите си обвинението  заяви, че Филип Златанов бил на върха на пирамида, но разпорежданията идвали от друго място и поиска 3 години и половина затвор. Адвокатите пък настояха за оправдателна присъда. Обясниха, че клиентът им не е извършил престъпление, а само е нарушил правилника за работа на комисията. Определиха делото като фарс, започнал от една пресконференция в прокуратурата, на която били показани страници от тефтера на клиента им. На излизане от съдебната зала Филип Златанов отново отказа да каже кой стои зад инициалите, открити в тефтерчето му. 

 “Като всеки нормален човек аз не само очаквам, но и надявам да чуя невинен, тъй като няма престъпление в това, което съм извършил . + под политически привкус имам цялото шоу и цирк, който  се разиграва. Въобще цялото общество… фокусът е изместен не се говори за това, за което аз съм осъден на първа инстанция , а се говори за  някакви тефтери.”- каза Филип Златанов. 

„За всички стана ясно, че Филип Златанов има повдигнати  обвинения за това дали е качил нещо на сайта на комисията или не е и кой кого е увредил .става въпрос за едни чисто административни  дори не бих казала нарушения, а отклонения.“- обясни адвоката на Златанов Ирен Савова.

В съдебна зала беше представена и една  експертиза  по 29-те страници от черния тефтер на Златанов. Софийският апелативен съд прие частично заключението на вещото лице Валери Костадинов. Той  уточни, че е работил по  оригинала, а не по  ксерокопие.

 

 „Питам аз кой е този, който  каза, че експертизата на Филип Златанов е правена на ксерокопие върху ксерокопие ,което не отговаря на истината. Най-лесно е е да се да де на обществото това, което боде окото, а другото да се прикрие.“- каза  Валери Костадинов, вещо лице по делото.

 

Експертът обясни, че според първоначалната му версия, в тефтера на Филип Златанов е писала Искра  Фидосова. Впоследствие обаче направил сравнителен анализ  и установил, че почеркът  е на Златанов.  Адвокатите оспориха експертизата, тъй като протоколът в следствието показвал, че вещото лице е работило  по ксерокопие на ксерокопията на тефтера. Пред  магистратите Валери Костадинов се защити, че този протокол му е бил  даден за подпис и не е обърнал внимание на написаното в него.

Още в репортажа на Васил Детелинов.