Плевнелиев: Европейският енергиен съюз е сред най-важните приоритети на ЕС

Плевнелиев се срещна с полския си колега Бронислав Коморовски във Вършава

18.11.2014 | 17:12 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев: Европейският енергиен съюз е сред най-важните приоритети на ЕС

Европейският енергиен съюз ще увеличи както сигурността на държавите-членки, така и тяхната конкурентоспособност. Зад тази позиция се обединиха президентът Росен Плевнелиев и колегата му от Полша Бронислав Коморовски, които разговаряха на 18 ноември във Варшава, предаде Президентството.

"Диверсификацията и свързаността на газопреносните системи, чрез изграждането на интерконектори, е от ключово значение за преодоляване на зависимостта от един доставчик и гарантиране на енергийната сигурност." - заяви Плевнелиев. 

България ще продължи да работи за изграждането на интегриран регионален пазар на електроенергия и газ в Югоизточна Европа и свързването му с държавите от Вишеградската група, подчерта българският държавен глава.

Категоричната позиция на държавните глави на България и Полша е, че политиката на санкции на ЕС към Русия отразява разбирането на Европа, че зачитането на нормите на международното право и на върховенството на закона не може да има алтернатива.

По време на срещата беше подчертано отличното сътрудничество между двете държави в сферата на сигурността и отбраната. България и Полша работят за изпълнение на решенията от Срещата на върха на НАТО в Уелс. 

В последните години търговският обмен между България и Полша отбелязва устойчив ръст и през 2013 г. надхвърля 1.1 млрд. долара което е увеличение с 23%. През 2013г. беше създадена и Българо-полска търговска палата, която работи за задълбочаване на връзките между малките и средните предприятия на двете страни. 

България остава и една от предпочитаните туристически дестинации за полските граждани, като през 2013 г. над 230 000 поляци са посетили страната ни, стана ясно още по време на срещата.

Президентите Плевнелиев и Коморовски изразиха подкрепата си за задълбочаване на сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата.