Николай Ненчев: Приоритетите ми са свързани с една по-пълна и по-широка интеграция в рамките на НАТО и ЕС

Ненчев заяви, че ще следва принципите в Националната програма "България в НАТО и в Европейската отбрана-2020"

13.11.2014 | 14:37 Редактор: Ирина Георгиева
Николай Ненчев: Приоритетите ми са свързани с една по-пълна и по-широка интеграция в рамките на НАТО и ЕС

"Моите приоритети бяха ясно и категорично заявени и те са свързани с една по-пълна и по-широка интеграция в рамките на НАТО и ЕС, както и с много по-тясно сътрудничество в рамките на Алианса“. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев при срещата си с помощник-генералния секретар на НАТО за новoвъзникаващите предизвикателства пред сигурността Сорин Дукару, която се проведе на 13 ноември, предаде пресцентърът на министерство на отбраната. Министър Ненчев заяви, че ще следва принципите, заложени в  Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020“, изготвена от екипа на предшестващия го служебен министър Велизар Шаламанов. 

Ненчев изрази безпокойство относно развитието на ситуацията в Украйна и отражението й върху сигурността в Черноморския регион, както и относно случващото се в Ирак и Сирия. Министър Ненчев акцентира върху разрастващата се дейност на ИД и възможността за навлизане на терористи на територията на България.

"Вярвам, че НАТО и ЕС трябва да дадат силен и ясен отпор срещу ИД и очакваме по-висока активност от страна на Алианса към тази част от света." - коментира министърът на отбраната. 

Той запозна помощник-генералния секретар на НАТО с политическата ситуация в страната ни през последните две години и го увери, че зад новосформираното правителство стои една стабилна евроатлантическа коалиция, подкрепяна от НС и президента на Република България. Министър Ненчев подчерта, че  в рамките на тази подкрепа трябва да бъде осъществена реформата в Българската армия като акцентира върху активната работа по превъоръжаването на Въоръжените ни сили

"Сътрудничество, интеграция и доверие - това е моето послание към съюзниците от НАТО." - заяви Ненчев. 

Помощник-генералният секретар на НАТО за новoвъзникаващите предизвикателства пред сигурността Сорин Дукару отбеляза като успех изграждането на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия в страната ни. Сорин Дукару изрази надежда, че с подкрепата на правителството и парламента ще бъдат изпълнени основните приоритети след Срещата на върха в Уелс – прилагането на Плана за готовност за действие на Алианса и постепенното увеличаване на бюджетите за отбрана. 

/снимка: Министерство на отбраната/