В пет области на страната е обявен червен код за обилни валежи и силен вятър

Все още не е отворен Проходът на републиката

25.10.2014 | 15:52 Редактор: Ирина Георгиева

В пет области в страната е обявен червен код за обилни валежи и силен вятър - Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, съобщава НИМХ.

Кметът на Габрово Таня Христова обяви бедствено положение на територията на общината предвид създалата се изключително тежка зимна обстановка. В Община Габрово от рано тази сутрин работи Общинският съвет за сигурност и Щабът за изпълнение на плана за защита при бедствия. Към момента е забранено движението на МПС на територията на общината. Община Габрово апелира пешеходците да не излизат навън, ако не е крайно наложително. 

Бедствено положение е обявено и в община Баните заради последствията от поройните дъждове, съобщи кметът Райчо Данаилов, предаде БТА. Над 120 л/кв. м са падналите валежи в района на с. Давидково, община Баните, през последните две денонощия, по данни на метеорологичната станция на връх Рожен. Множество свлачища, затрупани автомобили и гаражи, 19 населени места без електричество и липса на водоснабдяване в цялата община Баните са част от последиците. Река Малка Арда е преляла в един участък. Свлачище е активизирано в с. Оряховец. 

\Снимка: Д. Ризова: АМ Хемус, 25 окт., към 13:00ч\

Щетите от поройните дъждове в община Баните се оценяват на над 500 хил. лв. според кмета Данаилов. Четири екипа със специализирана техника работят от сутринта за разчистването на засегнатите райони. В по-високите части на общината дъждът е преминал в сняг, в района на вр. Киселка е образувана 10 см снежна покривка. Количеството на валежите на Рожен през последното денонощие стигна 66 л/кв. м, информират от метеорологичната станция.

Вследствие на обилни валежи е прекъснато движението на влаковете в няколко железопътни участъка в страната, предава НКЖИ. Влаковото движение е спряно поради наводнен железен път, свличане на земна маса и нанесени повреди по железопътната инфраструктура.
Поради тази причина, днес, 25.10.2014 г., не се движат влакове в следните жп участъци:

Преустановено е движението в междугарието Димитровград-север – Меричлери, поради наводнен железен път;

Прекъснато е движението и в междугарието Димитровград – Хасково, поради наводнен железен път и изнесена баластова призма.

Създадена е организация за трансбордиране на пътниците с автобуси от Стара Загора до Меричлери и от Меричлери до Димитровград-север.

Аварийни екипи на НКЖИ, са в готовност по местата и чакат успокояване на метеорологичната обстановка, спиране на валежите и отдръпване на водата, за да започнат незабавна работа по отстраняване на повредите по железния път.

 

Поради снеговалеж и силен вятър е преустановено движението и в междугарието Дебелец – Плачковци. Там вследствие на падналия макър сняг е прекъснато напрежението в контактната мрежа. Екипи на Поделение „Електроразпределение“ към НКЖИ са на място и разчистват клони и дървета за осигуряване на габарит.

\Снимна: С. Грозева: Елена, към 15:00\

Проблемен остава и жп участъка Цветино – Велинград, където има паднали дървета върху железния път. Аварийни екипи на НКЖИ работят по жп трасето и възстановяване на движението.

Затворен за движение на автомобили е проходът Твърдица-Елена, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР във Велико 
Търново, предаде БТА. Все още не е отворен Проходът на републиката

Сняг вали в цялата Великотърновска област. Снежната покривка е около 20 сантиметра. Движението на автомобили се осъществява при зимни условия. Затруднено е движението по пътя Велико Търново-Русе, в района на селата Самоводене и Поликраище. Два аварирали товарни автомобила пречат на движението в района на т. нар. Присовски завои, на изхода на Велико Търново в посока Стара Загора.

Обилният снеговалеж продължава. Без ток заради аварии вече са над 50 села и пет градски квартала, а междуградският транспорт към Севлиево и към Велико Търново е спрял. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността, посочват от БТА. Силно затруднено е движението на автомобилите по общинската пътна мрежа - както по градските направления, така и по пътищата към селата. Общината организира транспортирането на 45 души, между които и 20 ученици. Те са останали на гара Съботковци след прекъсването на движението на влаковете по това направление заради паднали на железопътната линия дървета и клони.

Снежната покривка в планината е около 50 сантиметра, вятърът навява преспи, а видимостта е силно ограничена. 

Проходът "Шипка" се почиства и се опесъчава с 20 машини на областното пътно управление.

Агенция Пътна инфраструктура публикува актуални данни за пътищата на сайта си.