Етнографският комплекс Генгер в град Айтос пази българските традиции

Каква е историята на алеята на занаятите?

25.10.2014 | 13:58 Редактор: Ирина Георгиева
Етнографският комплекс Генгер в град Айтос пази българските традиции

Стари майстори въртят грънчарско колело, плетат кошници по древни технологии и посрещат с ръчен хляб, печен в стара пещ. Тези и още стари български традиции все още се пазят в Етнографския комплекс в Айтос. Каква е историята на алеята на занаятите и за рядкото растение Генгер, което вирее единствено в България?

Генгерът е рядък храст, който може да се срещне на едно единствено място в Европа - в Айтоската планина, част от източна Стара планина. Въпреки, че уникалното растение няма лечебни свойства и достига едва до 70 см., то е особено ценно, защото пази почвата, като пуска корени на 4 м дълбочина и така спира ерозията.

"Генгер в превод от местното наречие означава бодлив храст, латинското наименование на това растение е бодливо сграбиче, информацията, която ние  имаме и наши изследователи, е че никъде по света няма такъв храст, правени са опити, за разсейване на други места в страната и не оцелява. Това растение сграбиче съществува само тук в планините на Айтос." - коментира историкът Иван Иларев.

яма информация да се използва като билка от местното население, но е символ на Айтос и затова този Етнографски комплекс, на който са събрани макети на съществуващи къщи от Айтос и преместени там, е избрано точно това име." - допълни Иларев.

Етнографският комплекс “Генгер” в град Айтос е създаден през 1988 година като алея на занаятите, която да пази традиционния поминък на българите. Комплексът разполага със занаятчийски работилници, ателиета по приложни изкуства, медникарство, кошничарство, в които може да се наблюдава целия производствен процес, както и да се вземе участие в него.

"Музеят е отворен преди 30 години по подобие на Етъра в Габраво. За този сезон чуждестранни имаме около 3000 броя, а българите са доста повече." - заяви Атанас Герджиков – управител на комплекса Генгер.

Според легендите, местните грънчари били прочути чак до пазарите на Средиземно море, а глинените им съдове се сравнявали по качество с тези от Троя.

"Керамиката е като цяло тежък сувенир, но като им харесат си вземат. Купуват по практичните неща, ако пътуват надалеч гледат по-леките работи, да не е голямо, да не е чупливо." - зави продавачът Андрей.

Комплексът е създаден в подножието на планината, което позволява на туристите да се любуват на целия хълм, където вирее Генгерът.  Част от находището на уникалното растение, вече бе унищожено заради безразборното изсичане в областта по Сирни Заговезни за палене на огньове.

/снимка: От facebook профила на Архитектурно-етнографски комплекс "Генгер" - гр. Айтос /