Софийски апелативен съд отложи делото за вакъфските имоти

Протестът пред Съдебната палата беше съчетан с подписка срещу влизането на депутат от ДПС Александър Методиев

24.10.2014 | 16:31 Редактор: Ирина Георгиева
Софийски апелативен съд отложи делото за вакъфските имоти

Делото за правоприемство между двете мюсюлмански настоятелства в България беше отложено за 6 февруари 2015г. Софийският апелативен съд трябваше да реши дали сегашното настоятелство е легитимно, тъй като това се оспорва от бившия мюфтия Недим Генджев. Именно това оспорване спря делата за вакъфските имоти в няколко града у нас, сред които Кюстендил и Карлово, където имаше и протести срещу връщането на тези имоти на мюфтийството. Подобен протест се състоя и днес пред Съдебната палата в София.

Около 200 жители на Карлово и Кюстендил се събраха преди началото на делото пред сградата на Съдебната палата. Този път, за разлика от предишните протести, до сблъсъци с полицията не се стигна.

Протестиращите настояваха съдът да отмени решението си, с което предоставя вакъфските имоти на мюфтийството.

"Няма каквото и да било основание да бъде признавано приемственост и да се посяга върху тези имоти, които са част от културното наследство на България, историческо." - заяви Петър Паунов – кмет на Кюстендил.

"Това са имоти част от идеалния център – детски площадки, зелени площи. Няма как което и да е вероизповедание да ги иска. Те са публично-общинска собственост и трябва да останат на гражданите, независимо от вероизповеданието и от етноса." - допълни Емил Кабаиванов – кмет на Карлово.

"Искането на мюфтийството е абсолютна наглост. Въпросът е решен през 908 година между България и Османската империя по времето на Стамболов, създава се българско мюфтийство и въпроса е решен." - коментира Ангел Джамбазки – депутат в ЕП.

Протестиращите влязоха в съдебната зала, за да чуят, че заседанието се отменя за следващата година, заради липса на приложено удостоверение към делото. Протестът пред Съдебната палата беше съчетан с подписка срещу влизането на депутат от ДПС Александър Методиев, известен като Бат Сали в парламента.