Жълта зона и безплатно паркиране в София, предвижда новата наредба

Общински съвет: Глоба от 50 до 250 лева за наследниците на починали, чиито гробове са неподдържани

23.10.2014 | 14:28 Редактор: Ирина Георгиева
Жълта зона и безплатно паркиране в София, предвижда новата наредба

Глоба от 50 до 250 лева за наследниците на починали, чиито гробове са неподдържани. Тази санкция одобри Общинският съвет в София.

Мярката се налага за да се приведат в добър вид гробищните паркове. Новата наредба изисква от наследниците всяко място да е чисто и благоустроено с цветя или други ниски растения. Редът ще се следи от общинското предприятие Гробищни паркове, пред което ще се заявява дали наследниците или дружество ще се грижи за гроба на близките ни. Ако изберем втория вариант - годишната такса за поддръжка е 48 лева. Общинарите оставиха за следващата седмица обсъждането и приемането на новата наредба за паркиране в София.

Новата наредба за паркиране предвижда още една зона - жълта. Тя ще е безплатна и ще обхване цялата столица. Така ще обособи всички места за паркиране. Жълтата зона ще се поддържа с пари от синята и зелената, но няма да вдигне цената им. Ако общината реши да разшири платеното паркиране, то ще е за сметка на новата зона.

"Тя е безплатна и без ограничение на престоя на пътните превозни средства на цялата жълта зона. Няма и мисъл да става платена. Точно това е идеята - да не се спира по детски площадки, зелени площи и кой където намери, защото това може да се категоризира с една дума и тя е хаос." - заяви Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ.

Новата наредба предвижда и безплатно еднократно паркиране в зелената и синята зона. Това ще става с безплатни талони, които ще могат да се ползват само пред детските градини и училищата. Те ще се вземат и ползват както тези за платено паркиране.

"Ако се наложи удължаване на престоя това ще може да става със sms или поставянето на талон. Но няма как да се използва повторно 10 минути. Ограничава се за еднократно ползване с тези 10 минути." - допълни Зарков.

Ако наредбата бъде одобрена, за  туристическите автобус ще се въведе такса за престой от 40 лева. Общинските полицаи ще могат да глобяват неправилно паркирали автомобили. Така ще се намали и вдигането на колите с паяци.

Само за последната седмица, за която Центърът за градска мобилност предоставя данни на сайта си /13-19 октомври 2014/ са били вдигнати от паяк 512 коли.

0700 13 233 е телефонът, където можете да си търсите вдигнатата кола.

На следващото си заседание общинарите ще обсъдят и доклада на Центъра за градска мобилност свързан с приходите и разходите за синята и зелената зона.

В момента цените на служебния абонамент за паркиране са 650 лв/месец за едно паркомясто в синя зона и 450 лв/месец - в зелена зона. Извън зона - 264 лв/месец.