Александър Маринов: Ще има правителство с мандата на ГЕРБ, но няма да е успешно

Широка коалиция е възможна, но малко вероятна, коментира политологът

23.10.2014 | 10:25 Редактор: Мариета Иванова
Александър Маринов: Ще има правителство с мандата на ГЕРБ, но няма да е успешно

Ще има правителство с мандата на ГЕРБ, но то няма е да дълговечно и няма да бъде успешно, смята политологът Александър Маринов. По думите му дясноцетристката коалиция, която се очертава, няма да е стабилна.

„Едно правителство е стабилно, ако може да провежда политики, за да решава трудните проблеми на страната и да прави необходимите реформи“, допълни Маринов в Сутрешния блок на Bulgaria On Air.  

По думите му вариантът за широка коалиция е възможен, но е малко вероятен на този етап.

„Предполагам, че на този етап ще се сформира малко по-определена коалиция, по-локализирана. Те я наричат дясноцентристка, въпреки че това е спорен въпрос, имам предвид ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Това се очертава засега с някаква частична подкрепа по отделни въпроси, от страна на АБВ, може би и на БСП, но без да участват в коалицията“, коментира политологът.

Той допълни, че в самия Реформаторски блок се чуват различни гласове.

„Вчера лидерът на СДС Лукарски каза, че ще оставят от ГЕРБ да решат коя да е третата и четвъртата партия, защото има и някакви аритметични страни на сметките“, посочи още Маринов.

По думите му голямата коалиция – между ГЕРБ и БСП, е много трудно осъществима. - „В  дадения случай още по-трудна поради лошото представяне на БСП и необходимостта да търси бързо някакви спасителни мерки, в противен случай има риск да се разпадне. ГЕРБ, на свой ред, много трудно ще приеме второстепенна роля в голяма коалиция, тъй като, както знаете,  при подобна коалиция има сравнително равнопоставено участие. Разликата между ГЕРБ и БСП е голяма не само в  получените резултати, но и в състоянието им“, заяви Маринов.

Той допълни, че „обикновено българските политици се съобразяват с европейските препоръки, когато имат интерес“. Поводът за изказването е изразената готовност от партиите ЕНП и ПЕС в Европейския парламент да дадат идейна подкрепа в името на стабилността в страната.