ДПС няма да отзовава Александър Методиев, известен като Бат Сали

Авторите на Изборния закон са други, коментира Лютви Местан

22.10.2014 | 14:52 Редактор: Мариета Иванова
ДПС няма да отзовава  Александър Методиев, известен като Бат Сали

ДПС няма да отзове Александър Методиев, известен като Бат Сали, от парламента. Това потвърди след среща с кметовете на  Кюстендил и на Дупница - Петър Паунов и Методи Чимев лидерът на движението Лютви Местан. Поводът за разговорите са протестите след изборите на жители в региона по повод разпределението на депутатските мандати.

„Не оспорвам правото на никого да протестира срещу порочни актове, били те и законодателни. Поех ангажимент, ще дадем своя принос за преодоляването на порока, но от мен не могат да се очакват противоконституционни действия като оттегляне на цели листи, тъй като броят на мандатите в Народното събрание се урежда със  самата Конституция", заяви след срещата на брифинг с журналисти Местан, цитиран от БТА.

Той посочи, че авторите на този "порочен" закон са други и изтъкна, че би искал "адресатът на протеста да бъде  достатъчно верен".

От уважение към местните ви народни представители, няма да спомена имена, но вие знаете кой е авторът на идеята порочната методика за вторично разпределение на мандатите да се закрепи дори със закон, коментира още Местан.

Лидерът на ДПС посочи още, че не е имал колебания да се отзове на срещата за разговор в Кюстендил, защото така разбира политическата отговорност. - "Смятам, че смисълът на политиката е в предотвратяването и в усилията за смекчаване на конфликтите, а не в тяхното провокиране или поощряване.

"Моята позиция не е удовлетворена", каза след срещата кметът на Дупница Методи Чимев. Той посочи, че жителите на общината ще продължат да акцентират върху този проблем. Кметът на Кюстендил Петър Паунов посочи, че моралът изисква народните представители, които са посочени като кандидати от листата на ДПС да не полагат клетва като народни представители, за да може вотът на жителите на областта да бъде уважен. Той допълни, че ще продължи да настоява за незабавна промяна на изборното законодателство.

Срещата в Кюстендил започна при засилено полицейско присъствие и протестиращи пред сградата на Общината. Лютви Местан обаче влезе и излезе през задния вход на администрацията.

Протестът по-късно се премести пред сградата на ДПС в Кюстендил.

Недоволството на жителите на областта е предизвикано от разпределението на депутатските мандати, при което ДПС получава мандат с 864 гласа, при гласували над 60 хиляди души. Водач на листата на партията е Александър Методиев, известен като Бат Сали.