България и Румъния ще строят още два моста на река Дунав

Целта на новите съоръжения е привличането на повече инвестиции в тези райони

22.10.2014 | 16:23 Редактор: Ирина Георгиева
България и Румъния ще строят още два моста на река Дунав

МС взе решение за строителството на още 2 моста на река Дунав - при Силистра-Кълараш и Никопол-Турну Мъгуреле. Румънската страна вече гласува такова решение. Дата не е фиксирана, тъй като на дневен ред стои въпросът с финансирането. Залага се строителството да се реализира чрез средства по европейските програми. 

С построяването на новите съоръжения  мостовете на река Дунав между двете страни ще станат 4. В момента те са два  - един при Видин Калафат, който влезе в експлоатация през 2013 година, и другият Русе-Гюргево, чийто разширение ще се финансира по европейската програма транспорт. Предстои да бъде подписан меморандум за изграждането на съоръженията между двете страни. Документът предвижда да започнат проучвания за изграждане на нови мостови съоръжения на реката. Ще бъде създадена двустранна работна група по въпроса.

"Същинското изграждане на строителството на тези мостове най-вероятно ще бъде с публично частно партньорство, но това може да бъде взето като решение когато са готови техническите проекти." - заяви Христина Ангелкова – министър на транспорта.

По информация на румънските медии двата нови моста ще струват около 250 милиона евро и за тяхното изграждане ще се търсят пари по линия на  европейската програмата за трансгранично сътрудничество. Целта на новите съоръжения е привличането на повече инвестиции в тези райони.