Как да предпазим детето си от болести през зимните месеци?

Лекари съветват още при първи симптоми да се реагира

04.10.2014 | 12:22 Редактор:
Как да предпазим детето си от болести през зимните месеци?
Как да предпазим детето си от болести през зимните месеци?

Настъпва сезонът на простудните заболявания, а с него и страхът на родителите как да предпазят детето си от болести. Лекари съветват още при първи симптоми да се реагира, но не веднага с тежки антибиотици, а с по-безобидни средства. От Puls.bg насочват кои са ефективните средства в тази категория.

1. При първи симптоми - реагирайте веднага

Едва ли родителите чуват този съвет за първи път, но се случва заради натовареността да пренебрегнат първите признаци за настъпваща инфекция. Ако детето е пребледняло, губи тонус, сънливо е или напротив, необичайно раздразнително, с бляскави очи, е нужно веднага да обърнем внимание към здравословното му състояние. 

При тези първи симптоми трябва да се даде повече време за почивка на малчугана, да не се натоварва с излишни занимания и развеждане от едно място на друго, да се оставя да спи по-дълго сутрин и се слага по-рано за лягане вечер, да се следи да е на топло и да не бъде оставяно да стои с мокри от изпотяване дрехи. Хубаво е детето да се изкарва на чист въздух за разходка минимум за половин-един час на ден, желателно два пъти дневно. Помещенията за сън и занимания трябва да се проветряват често, на час по 5 минути или на 2 часа по десетина минути.

2. Здравословно и многообразно меню за малчугана

Всички вредни пакетирани храни трябва да се изключат веднага. Ограничете максимално захарта, тъй като тя потиска имунитета и осигурете богато на плодове и зеленчуци меню – ястия и в суров вид. Повишете приема на течности – вода и билков чай – от детето. Осигурете редовно хапване на месо, риба и кисело мляко. 

Още по темата

3. Оставете детето да играе, но бъдете подготвени, ако се изпоти

Ако детето се изпоти, влажните дрехи трябва да се сменят бързо. След това е хубаво детето да се нагрее с топла баня, последвана от ароматен чай с мед.

4. Повече витамин C

Витамин C може да бъде осигурен чрез различни храни - чушки, домати, грозде, киви и всички цитрусови плодове: лимон, грейпфрут, портокал, мандарина. Знайте, че витамин С може да спре настинката само, ако се вземе при първите й признаци. Приет по-късно само укрепва организма.

Цялата статия - четете в Puls.bg.

 

Ако искате да научите повече за детското здраве на 11 октомври в Интер Експо Център, от 10.00 ч. ще се проведе Форум „Детско здраве“, който организира Puls.bg.