Включват наркотиците и проституцията в БВП

Около 0.2% от БВП на страната ни е добавената стойност от проституцията и търговията с наркотици

30.09.2014 | 16:07 Редактор: Ирина Георгиева
Включват наркотиците и проституцията в БВП

Едва 0.2% от БВП на страната ни е добавената стойност от проституцията и търговията с наркотици, сочат данни на НСИ. Експертите вече ще използват нова методология "ЕСС 2010", чрез която в БВП ще се включват и данни за така наречената скрита икономика. Европейската система от сметки 2010 "ЕСС 2010" представлява отчетна рамка за подробно описание на икономиката на дадена страна и връзките й с останалите икономики.

Експертите показаха на специална пресконференция плюса от новата европейска система от сметки като са преразгледали БВП на страната в периода 1995г. - 2013г. Данните показват, че в резултат на внедрените промени, БВП у нас е нараснал средно с 4.5%, което прави неговият общ размер от 80.282 млрд.лв.

Великобритания очаква 10 милиарда лири да се влеят в икономиката на Острова от проституция и наркотици, докато в Румъния сумата е 380 милиона долара. За сравнение у нас процентът е идентичен с този на северните ни съседи, но БВП е три пъти по-малък. Затова добавената стойност ще бъде само 156 млн. лева. Информация за тъмните сектори идва от Митниците, от данъчните, МВР, Европол и Интерпол.

"Добавената стойност на проститутките за последните години я оценихме на около 98 милиона лева. Най-ниският слой проститутки извършва тази услуга, за да преживяват, тоест примерно те работят 300 дни в годината, докато елитните проститутки имат по един клиент на седмица." - коментира Милен Колев, началник отдел "Нефинансови национални сметки" в НСИ.

Наркопазарът добавя в икономиката на Холандия близо 2 милиарда евро, а приходите от проституция са над 450 милиона евро в страната на лалетата. Статистиката у нас оценява наркотрафикът на нищожен процент от БВП, защото страната ни играе роля на канал за дрога. Така добавената стойност остава извън територията ни.

"Самото производство на наркотици в България не е толкова ясно изразено, колкото канала, който преминава през България за пренос на наркотици, т.нар реекспорт, тъй като наркотиците идват от Арабския свят, преминават през нашата територия и при нас остава някаква надбавка за хората, които са превозили, охранявали този товар." - допълни Колев.

Докато сенчестата икономика в Румъния се оценява на 22-23% от БВП, а у нас достига 13 на 100, което спрямо БВП е на 10 милиарда лева. Митниците отчитат, че само от контрабандата на цигари годишно страната ни губи над 2 млрд. лева.