ДКЕВР решава окончателно с колко ще поскъпне електроенергията

Заседанието на комисията обаче беше отложено за следобедните часове

30.09.2014 | 14:33 Редактор: Ирина Георгиева
ДКЕВР решава окончателно с колко ще поскъпне електроенергията

ДКЕВР  решава окончателно с колко ще поскъпне токът от 1 октомври. Заседанието на комисията обаче беше отложено за следобедните часове. Предложението е увеличението да е с близо 10%.  Основният аргумент за повишениетона цената е лошото финансово състояние на НЕК. Ако предложението бъде одобрено окончателно, НЕК ще получи допълнително близо 200 млн. лв. 

По време на обсъждането миналата седмица представители на  "Движение за граждански контрол", включващо участници във февруарските протести, замериха председателя на ДКЕВР с яйца след разразил се скандал.

Въпреки това, от комисията са единодушни, че увеличението на цената на тока е една от комплексните мерки за овладяване на сериозното положение в системата.

По-рано днес около 30 души излязоха на протест пред сградата на ДКЕВР  срещу поскъпването на тока и блокираха за кратко движението по бул. „ Дондуков” в столицата. Първоначално протестиращите заявиха, че не принадлежат към нито една политическа партия и се обявиха против повишаването на цената на електроенергията. Те смятат, че не данъкоплатците трябва да плащат за "чужди грешки", а е нужно политиците да понесат своята отговорност.

Малко след това към протеста се присъединиха и привърженици на БСП – София. Те бяха начело с водача на листата на БСП в 23 МИР София Жельо Бойчев и председателя на Градския съвет на БСП - София Калоян Паргов.

По-късно протестиращите социалисти се преместиха пред сградата на МС с искания за оставка на правителството на Близнашки. След това представители на БСП – София внесоха декларация в МС срещу поскъпването на тока, но не успяха да я връчат лично на премиера, както настояваха.