Обсъждането на новата цена на тока беше прекратено от нов скандал

Яйца полетяха по членовете на ДКЕВР, а цената на тока може да се повиши и през зимата

25.09.2014 | 14:10 Редактор: Ирина Георгиева
Обсъждането на новата цена на тока беше прекратено от нов скандал

Обсъждането на новата цена на тока в ДКЕВР беше прекратено от нов скандал. Спор между бранша и гражданските организации накараха председателят на Комисията да прекрати обсъждането и да помоли всички да напуснат сградата на регулатора.

По-рано представители на Движение за граждански контрол възразиха остро срещу поскъпването и замериха председателя на ДКЕВР Светла Тодорова с яйца, а енергетици опонираха на недоволните от скока на цената.

Според Тодор Ангелов от "Данс енерджи" гражданските организации са политически мотивирани и има по-важни теми за обсъждане. Думите му предизвикаха вълна от недоволство и на практика виковете прекратиха обсъждането. 

Замерянето с яйца също беше предшествано от остри реплики на представители на движението към регулатора.

"Няма как да използват ДКЕВР, за да се решават партийни проблеми на некомпетентно управление на енергийния сектор", заяви Янко Петров.

„Няма как да прехвърляте отговорността и да увеличавате цените на тока, понеже някой е решил да сключи договори в ущърб на икономическия интерес на държавата“, се обърна той към комисията.

Петров призова за независима оценка. Петров беше категоричен, че не може народът да плаща, а „други да взимат комисиони за това, което са подписали“.

Константин Стаменов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори заяви от своя страна, че цената на тока за индустрията у нас е с 20-30 на сто по-висока, отколкото в Гърция, която внася електричество от България. Стаменов беше категоричен, че не трябва да се товари бизнесът, за да бъде по-ниска цената за битовите абонати.

Пред сградата на ДКЕВР протестираха около двайсетина души от граждански организации. Те се обявиха за мораториум върху повишаване на цената на тока, парното и водата.

Окончателно решение за новите цени на тока от 1 октомври ДКЕВР ще вземе на закрито заседание на 30 септември. Очаква се поскъпването на електроенергията да е с близо 10%.

Повече вижте в репортажа на Христиания Червенкова.