Протест на работниците от ТЕЦ-Русе срещу неизплатени заплати

До петък всеки ден работници от Топлофикация Русе ще протестират

23.09.2014 | 15:51 Редактор: Ирина Георгиева
Протест на работниците от ТЕЦ-Русе срещу неизплатени заплати

Работници на „Топлофикация Русе” излязоха на протест заради забавени заплати и неиздължени пари от НЕК в размер на 12 милиона лева. Енергетиците протестират срещу решенията на ДКЕВР и действията на НЕК. Разказват, че електическата компания не е плащала вече 4 месеца за изкупената енергия.

"Към момента от НЕК имаме около 12 милиона да получаваме. Ние не сме получили един лев." - заяви Ангел Ставрев, работник на „Топлофикация Русе”.

Топлофикацията в дунавския град не може да си осигури въглища, а отоплителния сезон чука на вратата.

"Складът за въглища, който е долу на Дунав, аз от 15 години съм в ТЕЦ -а и не съм го виждал толкова празен." - коментира Румен Воденичаров.

"Няма постъпления от най-големия ни партньор, който изкупува електроенергията. Отоплителителния сезон е застрашен и затова работниците са притеснени. До края на годината имаме задължителни мероприятия по екология, които ако не ги направим по закон централата трябва да спре." - отбеляза Йорданка Милева, ръководител производство.

От първи юни стартира балансиращия пазар на електроенергия в България.

"Във връзка, с което всички производители имат разходи за така наречените не баланси. Тоест това са отклонения от графиците за производство и реалното им изпълнение. НЕК въвежда ограничения на тия графици, които са технически неизпълними за производителите и във връзка с това ние търпим финансови санкции." - допълни Танер Генджев.

Вече втора седмица работниците в ТЕЦ Русе са със забавени заплати.

"Заплатите трябваше да ги получим на 15 септември, сега е 23 – ти. От три години насам работата става все по-зле и по-зле." - подчерта Ставрев.  

От днес до петък всеки ден работници от  „Топлофикация Русе” ще протестират.