Предбрачният договор на Наполеон и Жозефин продаден за 438 хил. евро

Интересът към уникалния документ се оказа много по-голям от очакваното

23.09.2014 | 14:47 Редактор: Ирина Георгиева
Предбрачният договор на Наполеон и Жозефин продаден за 438 хил. евро

Предбрачния договор на френския император Наполеон Бонапарт и съпругата му Жозефин бе продаден на търг в Париж. Интересът към уникалния документ се оказа много по-голям от очакваното и за него бяха платени близо 438 хиляди евро.

Договорът е подписан на 8 март 1796 г., ден преди сватбената церемония на Наполеон и Жозефин. Документът разкрива любопитни детайли около живота на двамата. В текста на договора се казва, че между бъдещите съпрузи „няма да има никакво общо имущество”. В резултат на това, встъпващите в брак Наполеон и Жозефин в бъдеще „няма да бъдат по никакъв начин отговорни за евентуалните дългове на другия”.

Този екземпляр на договора, принадлежащ на Жозефин, се намираше в частна колекция. Преди търга документът беше оценен на стойност между 80 и 100 хил евро. След началото на аукциона обаче цената му рязко се повиши. В крайна сметка редкият документ стана собственост на парижкия Музей на писмата и ръкописите.

Документът е интересен и с това, че е подписан във време, в което предбрачните договори не са били разпространена практика. Бракът на Наполеон и Жозефин не продължава дълго. Бонапарт има много любовници, а хората обвиняват Жозефин, че не може да роди дете на императора.

В края на 1807 г. Наполеон се развежда с нея и сключва брак с дъщерята на австрийския император Франц I Мария-Луиза. Наполеон оставя на бившата си съпруга имението "Малмезон", както и Елисейският дворец, и й осигурява годишна издръжка от 3 млн. франка.