МВР с акции срещу купуването на гласове

Около 6 % от електората продава гласа си

23.09.2014 | 17:12 Редактор: Ирина Георгиева
МВР с акции срещу купуването на гласове

Две политически партии увеличават избирателите си за последните два вота в България. Това показва анализът на експертния съвет към МВР за превенция и противодействие на купуването на гласове. Според данните от парламентарните избори от 2013-та и евровота от тази година- ДПС и България без цензура са единствените партии, които продължават да събират гласоподаватели. Проучването е направено въз основа нарезултатите от 100 избирателни секции в страната. Констатация на силовото министерство показва още, че около 6 % от електората продава гласа си. 

ДПС и България без цензура са единствените  партии, които във  Видин, Монтана, Разград, Шумен, Перник и Благоевград продължават да печелят избиратели. Впечатление на експертния съвет прави вота  за партията на Лютви Местан в Радомир. Там на изборите през 2013 партията е получила  67 гласа, а  на евроизборите за нея са гласували  630 души. Изводите, които  прави експертната група са, че  това са и регионите застрашени от купуване на гласове.

"Мен не ме интересува коя е политическата сила и го казвам съвсем откровено. Но има ли лица, които нарушават закона, ще си понесат цялата строгост на закона.  Изобщо не ме интересува син, зелен, бенбян и какъвто и  да е." - заяви Йордан Бакалов от СМВР.

Експертният съвет към МВР подготвя и списък с рисковите секции където се очаква купуване на гласове. Там може да се оргавицила специален режим на допуск. Другият констатиран проблем е големият брой наблюдатели. Изводите на политолозите са, че за последните 9 години купуването и продаването на гласове не е намаляло. Появяват се обаче нови методи - като например зависимости.  

"Стана дума, че около 6% е ядрото на тези, които продават гласовете си, но  има много изследвания, които твърдят, че става дума за между 10 – 12% и ако се опитаме да го направим като числа можете да получите примерно 400 хиляди през 2013 година до 500 хиляди гласа през 2009 когато избирателната активност бе много висока." - отбеляза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

"В българската политика циркулира голямо количество мръсни пари, които се перат през кампании, които действат в кампания и купуват гласове."- допълни Антоний Гълъбов от „Прозрачност без граници“.

До 19 септември МВР  са получили 53 сигнала за купуване на гласове. Други  още 24 се проучват. Вчера в Ямбол е разбита група, която предлагала на  партиите хора, които да им купуват гласове. От днес работи и телефон и електронна поща за сигнали за манипулиране на вота.