Галъп: 6 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

Прогнозите седмици преди вота са, че 3.4 млн. българи ще упражнят правото си на глас

22.09.2014 | 15:45 Редактор: Мариета Иванова
Галъп: 6 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

6 партии влизат в 43-то Народно събрание, ако изборите бяха днес, показва проучване на "Галъп интернешънъл". Според данните от допитването на първите три места в симпатиите на гласоподателите са нареждат ГЕРБ, БСП и ДПС.

Шанс да преминат 4-процентната бариера имат още „България без цензура”, Реформаторският блок и Патриотичният фронт.
Прогнозите сочат, че правото си на глас ще упражнят около 3 милиона и 400 хиляди души.

Според данните от допитването намерение да гласуват за партията на Бойко Борисов имат 35,9% от анкетираните, а за БСП - 18,3 на сто. 14,2 процента от анкетираните биха дали гласа си за ДПС. "България без цензура" получава подкрепата на 5,8% от запитаните.

Реформаторският блок се ползват с 5,6% от доверието на анкетираните, Патриотичният фронт – с 4,9%, АБВ – с 3,6%, Атака – с 3,4%.

От Галъп посочват, че ГЕРБ и БСП имат потенциал да увеличат резултата си, като за левицата това би било по-трудната задача.

56 процента от участниците в проучването искат коалиционно управление. За еднопартиен кабинет са едва 12 процента. Нагласите за коалиционно управление доминират включително и сред привържениците на ГЕРБ. 59 на сто от анкетираните са на мнение, че въпреки че ГЕРБ ще спечели изборите, лидерът Бойко Борисов не трябва да е премиер. 24 процента са на обратното мнение.

За първи път след периода 1996-1997 г. 61% от анкетираните споделят мнението, че страната се намира във финансова катастрофа.

Това мнение преобладава включително и сред привържениците на БСП.

Доверието и недоверието в служебното правителство са сходни с тези към кабинета "Орешарски" в последния му месец. 15% от избирателите декларират доверие в служебното правителство, а 70% не му се доверяват.