22 септември - предстоящи събития

22.09.2014 | 07:00
22 септември - предстоящи събития

С литургия и водосвет на бойните знамена в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново започна честването на 106 години от обявяването на Независимостта на България.

На тържествата ще присъства министър-председателят Георги Близнашки.

В 19.30 часа той произнесе слово по време на тържествената заря-проверка на площад "Цар Асен I".

От 20:30ч. започва новото светлинно шоу на Царевец, подготовка за реализацията на спектакъла "Между боговете и хората", с който Велико Търново участва в надпреварата за европейска столица на културата.

В Плевен проявите, посветени на Деня на Независимостта ще започнат в 11.00 ч. с тържествен ритуал на площад "Стефан Стамболов". Празнични слова ще произнесат кметът
Димитър Стойков и областният управител Бойко Балтаков, след което ще бъдат поднесени цветя в знак на признателност към делото на радетелите на българската Независимост. От 11.30 ч. на площада ще се състои празничен концерт на Общинския духов оркестър и на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци
"Иван Вълев".

С тържество от 11 часа през зала "22 септември" и ритуал за поднасяне на венци пред паметния знак на загиналите за свободата и независимостта на родината на площад "Георги Измирлиев" обществеността на Благоевград ще отбележи днес Деня на Независимостта на България.

От 11.00 часа пред паметника на Освободителите в Кърджали ще се състоят тържества, посветени на 22 септември - Ден на независимостта на България.

Сандански ще отбележи днес тържествено Деня на Независимостта с тържествено шествие на духов оркестър и мажоретен състав от пл. "България" по главната улица
"Македония". до началото на градската паркова зона от 10.30.. В 11.00 ще бъдат поднесени венци пред паметника на Генерал Тодоров. В 17.00 на площад "България" ще започне концерт, посветен на националния празник.

От 11.00 часа пред паметника на централния площад "Велбъжд" в Кюстендил ще бъдат поднесени венци и цветя по повод 106г. от Независимостта на България. В програмата за
отбелязване на годишнината е включен и празничен концерт.

С тържествен ритуал-поклонение пред паметника "Орлето" в Сливен ще бъде отбелязан Денят на Независимостта на България. Сливенският митрополит Иоаникий ще отслужи благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ.

 

 

На 22 септември в рамките на "Европейската седмица на мобилността"  в София ще се състои "Европейският ден без автомобили". За целта от 9.00 до 17.00 ч. ще бъде забранено влизането на превозни средства в зоната, ограничена от бул. „Княз Александър Дондуков”, ул. „11-ти август”, ул. „Врабча”, бул. „Васил Левски”, ул. „Аксаков”, ул. „6-ти септември”, ул. „Ген. Гурко”, ул. „Леге”, ул. „Позитано”, бул. „Витоша”, бул. „Княз Александър Дондуков” с изключение на граничните улици и булеварди.

Столична община и "Център за градска мобилност" ЕАД, които са организаторите на "Европейската седмица на мобилността" канят жителите и гостите на града в зоната без автомобили, в която могат да се разходят с велосипедите си, както и да включат децата си в организираните прояви.
 

Преди честването на 106-годишнина от обявяването на Независимостта на България пред паметника при Националната художествена галерия, което започва от 11.00 ч., Столична община кани гражданите да разгледат изложбата с творби на Роден в галерията.