40 миньори от Черно море в Бургас останаха под земята

Искат си заплатите за август

18.09.2014 | 12:31 Редактор: Ирина Георгиева
40 миньори от Черно море в Бургас останаха под земята

Миньорите от мина „Черно море” край Бургас преминаха към ефективни стачни действия. Нощната смяна остана под земята. 42-ма работници отказват да излязат от рудника, докато не получат възнагражденията си за юли и август. Двама от миньорите обаче бяха извадени преди час заради високо кръвно. Пред рудника има и дежурен екип на Спешна помощ.

42-ма миньори влязоха снощи в 12 часа в рудника и днес в 7 часа сутринта, когато приключи смяната им, отказаха да излязат в знак на протест за нерешените с години проблеми в сектора и най-вече заради неизплатените им заплати за юли и август. Сутринта под земята слезе и екип от трима минни спасители, които коментираха, че има опасност за здравето на миньорите, ако останат по-дълго от осем часа под земята. Към 9 часа пристигна линейка, за да закара в болница двама от протестиращите, на които им прилоша.

"Пред мината се бяха събрали над 80 миньори от втората смята, които подкрепят колегите си и са готови да поемат щафетата и да слязат на 300 метра под земята. Протестът ще продължи докато миньорите не видят преведени заплатите си в картите. За двата месеца общата сума е около 600 000 лв." - заяви миньорът Хасан Мустафа.

"Готови сме да сменим колегите си долу, ще протестираме докато не ни преведат парите.” - допълни колегата му Николай Иванов.

"С 130 лева аванс, как се живее, кажете ми вие?” - попита миньорът Архан Али.

Ръководството на мина "Черно море" и синдикатите настояват всъщност НЕК да изплати на ТЕЦ Сливен дължимите пари.

"НЕК дължи на ТЕЦ Сливен 3,5 милиона лева, а за заплати са необходими 600 000 лв." - обясни Здравко Тошков,  председател на КНСБ.

Това е поредна стачка в мината. Миналата година миньорите отново стачкуваха над 20 часа под земята, отново заради неизплатени заплати.