БНБ удължи срока на надзора на КТБ и банка Виктория

16.09.2014 | 20:31
БНБ удължи срока на надзора на КТБ и банка Виктория

БНБ удължи срока на специалния надзор, под който са поставени КТБ и банка Виктория до 20 и 22 ноември 2014.

БНБ съобщава, че на база на оценката на активите на КТБ, предоставените резултати за нейната капиталова адекватност и заявените инвестиционни намерения на EPIC, между 1 и 20 ноември 2014 трябва да се вземе окончателно решение за КТБ.

Квесторите трябва да представят цялостната оценка на активите на КТБ, направена от Ernst & Young, Deloitte и Afa до 20 октомври 2014.

След това до 31 октомври трябва да представят отчет за капиталовата адекватност на БНБ.

В продължение на месец, между 28 октомври и 20 ноември 2014 акционерите и други потенциални инвеститори ще могат да отправят предложения за предоставяне на капитал и ликвидност, се казва още в съобщението на БНБ.

Цялото съобщение на БНБ, изпратено до медиите по имейл публикуваме по-долу:


16 септември 2014 г.

Днес УС на БНБ взе решение за удължаване срока на специален надзор за КТБ АД и ТБ „Виктория” ЕАД с още два месеца, съответно до 20 и 22 ноември.

В периода от 28.10.2014 г. до 20.11.2014 г. ще бъде предоставена възможност на акционерите и други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране на КТБ АД, да отправят предложение, съдържащо конкретни финансови и правни ангажименти за предоставяне на капитал и ликвидност. Това ще стане на  база резултата от оценката за състоянието на КТБ АД и докладваното съотношение за капиталова адекватност.

Към настоящия момент продължават да са налице условията, довели до поставяне на КТБ АД под специален надзор. Банката продължава да изпитва остър недостиг на ликвидност за изпълнение на задълженията си към депозантите и други кредитори, които са в размер общо на 6 227 521 хил. лв. към септември 2014 г., а за ТВ „Виктория” ЕАД възлизат на 285 786 хил. лв.

Преди да се направи ясна оценка на качеството на активите и капиталовата адекватност на КТБ АД, не е възможно да бъдат взети икономически обосновани и правно обвързващи решения за бъдещето на банката.

На основание на Закона за кредитните институции, УС на БНБ указва на квесторите на КТБ АД най-късно до 20.10.2014 г. да внесат в БНБ цялостна оценка на активите на КТБ АД, извършена от трите одиторски компании – „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД. Съответно до 31.10.2014 г. трябва да представят в БНБ отчет за капиталовата адекватност на КТБ АД на база изготвената пълна оценка на активите и след извършване на съответни счетоводни операции.

На база резултата от оценката на активите на КТБ АД, докладваното съотношение на капиталовата й адекватност и заявените инвестиционни намерения от EPIC (European Privatization & Investment Corporation) в периода от 01.11.2014 г. до 20.11.2014 г. трябва да бъде взето окончателно решение относно КТБ АД.

Констатира се, че в изпълнение на направените предписания от страна на УС на БНБ към квесторите са създали необходимата организация и условия за извършване на цялостна оценка на активите на КТБ АД от страна на трите одиторски компании. Същевременно обемът и сложността на извършваната пълна оценка за състоянието на КТБ АД изискват тази дейност да продължи в рамките на указания срок за приключване на оценката, а именно – не по-късно от 20.10.2014 г. 

В  съответствие с решение № 94 на УС на БНБ от 31.07.2014 г. в рамките на месец август и до момента квесторите на КТБ са създали екип, който да организира подготовката на кредитните досиета за целите на одиторската оценка. Във връзка с изпълнение на задължителните предписания от УС на БНБ към квесторите е създадена организация за подготовка на кредитните досиета за целите на одиторската оценка. Обект на тази оценка са: 177 експозиции на 166 клиента от кредитен, гаранционен и инвестиционен портфейл на банката, в т.ч.: 137 кредитополучателя от кредитния портфейл на банката към 29.08.2014 г. с общо 488 броя кредитни сделки по 380 кредитни договора.

До 02.09.2014 г. на одиторските екипи са предадени за оценка досиетата на 69 от клиентите от одитната извадка на кредитния портфейл, съдържаща общо 137 клиента. До същата дата на правните екипи са предадени за правно обследване досиетата на 105 от клиентите от одитната извадка на кредитния портфейл, съдържаща общо 137 клиента.

Квесторите са сключили договор за правна помощ и към 02.09.2014 г. юридическият екип  е изготвил предварителни анализи на 184 договори за кредит на около 69 кредитополучателя.

Организирано е осъществяването на преглед на обезпеченията като част от процеса на подготовка на кредитните досиета, осъществяват управлението на взаимоотношенията с кредитополучателите, включително и предприемане на необходимите действия спрямо длъжници, които не осигуряват редовно обслужване на своите задължения към банката, и е поет ангажимент от трите одиторски компании за оценка на всички активи на банката след попълването на кредитните досиета. Проведени са и множество срещи с кредитополучатели от одитната извадка.

В резултат на завършения процес на събиране на липсващата информация, преглед на обезпеченията и правен анализ на договорите за кредит одиторите са започнали втория етап на оценка на активите и определяне на необходимите преоценки (за по-детайлно представяне на предприетите от квесторите действия може да видите Доклад за изпълнение на решение на УС на БНБ от 31.07.2014 г.). 

Извършен е анализ на действащите Вътрешни правила на банката, касаещи процедурите относно принудително събиране на вземанията и обявяване на предсрочна изискуемост (Правилник за кредитната дейност, Правила за работа на Кредитния комитет). Предприети са действия по изграждането на  допълнителна организация на оперативно ниво, предвид установената от квесторите ситуация по кредитния портфейл и предстоящите действия по обявяване на предсрочна изискуемост на онази част от портфейла, по отношение на която са налице основанията за това.

С оглед на това, че „КТБ“ АД е поставена под специален надзор поради недостиг на ликвидност, тя не може да предостави ликвидна подкрепа на своята дъщерна банка ТБ „Виктория“ ЕАД. Съответно ТБ „Виктория“ ЕАД не разполага с ликвидни активи, които да отговарят на изискванията на Наредба № 6 на БНБ, и срещу които тя да може да получи ликвидност от БНБ по реда на правилата за кредитор от последна инстанция.

Независимо от факта, че оценката на активите и надзорните отчети на ТБ „Виктория“ ЕАД показват, че към този момент банката посреща регулаторните изисквания за капиталова адекватност, банката не може да получи държавна помощ, тъй като при разрешаването на такава помощ от Генерална дирекция „Конкурентоспособност“ на Европейската комисия (ЕК) ТБ „Виктория“ ЕАД, трябва да се разглежда като част от групата на КТБ и изискванията за държавна помощ трябва да са изпълнени от групата като цяло.

На този етап, предвид неяснотата по отношение на капиталовата адекватност на КТБ АД не може да се докаже пред ЕК, че групата КТБ има достатъчно ниво на капиталова адекватност за кандидатстване за държавна помощ.

Към момента единственият източник за осигуряване на ликвидност на ТБ „Виктория“ ЕАД е продажба на неликвидни активи – портфейл от кредити. На тази основа бяха дадени предписания на квесторите на ТБ „Виктория” ЕАД съгласно Решение № 20 на УС на БНБ от 27.08.2014 г. да предприемат действия по оздравяването на банката. Те предвиждат следното:

1) подготовка за провеждане на тръжна процедура по продажба на обособени части от кредитния портфейл на банката, с цел осигуряване на необходимата ликвидност за посрещане на задълженията на банката към вложители и кредитори. В изпълнение на тази задача, квесторите на ТБ „Виктория” ЕАД са подготвили проект на договор с консултанта „Ърнст и Янг Одит“ ООД и проект на покана за участие в тръжната процедура за продажба на обособени части от кредитния портфейл на банката;

2) оптимизиране на административните разходи;

3) осигуряване на операционна самостоятелност чрез преразглеждане на съществуващите договори за поддръжка на информационните и счетоводни системи и евентуално сключване на такива, които са оправдани с оглед обема и сложността на бизнес модела на банката.

На основание Закона за кредитните институции УС на БНБ дава на квесторите на ТБ „Виктория” ЕАД задължителни предписания:

- в срок до 23.09.2014 г. да изпратят покани до банките за участие в тръжна процедура за продажба на обособена част от кредитния портфейл на банката, като при наличие на интерес осигурят представянето на окончателните оферти не по-късно от 15.10.2014 г.;

- в срок до 20.10.2014 г. да внесат в БНБ доклад за получените оферти с информация дали най-високата предложена цена покрива всички задължения на ТБ „Виктория” ЕАД от кредитори и депозанти и в какъв срок.

Получените писма за заявен интерес за оздравяване на КТБ от EPIC като представител на най-големите акционери на тази банка, дават основание да се очаква, че предложенията могат да касаят и ТБ „Виктория“ ЕАД като дъщерно дружество. При това положение е възможно евентуалното трансформиране на по-голяма част от активите на ТБ ”Виктория” ЕАД да не съответства на плановете за преструктурирането на цялата група КТБ от страна на нейните основни акционери. В този случай е възможно да не се вземе окончателно решение за продажба на кредитния портфейл с цел ТБ „Виктория” ЕАД да бъде третирана като част от групата и да се търси цялостно решение. Поради това е необходимо срокът на специалния надзор, наложен върху нея, да се удължи и синхронизира с този на „КТБ“ АД, което ще позволи вземаните решения да са съгласувани помежду си.

Който и от вариантите да се приеме, се налага удължаване на срока на специалния надзор върху ТБ „Виктория” ЕАД поне с два месеца. Затова и относно ТБ „Виктория” ЕАД Управителният съвет на БНБ взе решение да  удължи до 22.11.2014 г. включително срока, за който ТБ „Виктория” ЕАД (с предходно наименование „Креди Агрикол България” ЕАД) е поставена под специален надзор с Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ.