Бъдещето на туризма е в комбинираните пакети

04.09.2014 | 18:52 Редактор: Васил Детелинов
Бъдещето на туризма е в комбинираните пакети

И тази година морето в Гърция и Турция остана предпочитано за българите.

Родното Черноморие отбелязва спад на туристи от чужбина с над 10%.

Данните обявиха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

От бранша отбелязват, че все по често туристите от Западна Европа и САЩ търсят комбинирани туристически пакети, които включват посещения на повече от една страна.

Балканите вече се готвят да отговорят на този интерес

Лошото време, кризата в Украйна и слабата реклама са сред основните проблеми приходите от туризма тази година да са с над 10% по малко в сравнение с миналата отчитат от сектора. 

По сериозната причина е липсата на сериозна държавна политика и особено на основните туристически пазари- западноевропейските, което не позволи и по скоро  задълбочи тенденцията на спад, който стана традиционен и е повод за много сериозен разговор,  смята Байко Байков от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

От туристическият сектор казват, че новата ниша за привличане на туристи от чужбина са комбинираните пакети. 

В края на ноември страната ни ще бъде домакин на туристически форум, който ще представи възможностите за комбинира почивка в няколко страни на Балканите.

Това е и причината за създаването на туристически консорциум, който цели да привлече туроператори от балканските страни за включване в новия продукт.

Балканите трябва да бъдат една обща атракция и могат да бъдат в един много по- голям периметър отколкото България като отделна дестинация, подчерта  Калин Драганов , член на туристическия консорциум.

Тези турове са съвсем естествено продължение на интереса на туристите към един по далечен регион, където е трудно този интерес да бъде задържан в границите на една държава, бе категоричен Байко Байков.

Организаторите очакват на форума в края на ноември да дойдат туроператорски фирми от всички страни на Балканите  да се запознаят с възможностите и формират цените на комбинираните пътувания.