Работниците от Напоителни системи подготвят национален протест

Почти 90% от заетите в клоновете на предприятието от 1800 души се очаква да подкрепят недоволството

02.09.2014 | 16:05 Редактор: Ирина Георгиева
Работниците от Напоителни системи подготвят национален протест

Служители на дружеството "Напоителни системи" подготвят национален протест заради неполучени заплати и здравни осиругорвки от месец май досега. На 3 септември служителите от клон Мизия ще излязат на символичен протест пред местната сграда във Враца. Почти 90% от заетите в клоновете на предприятието от 1800 души се очаква да подкрепят недоволството.

За заплати на служителите си Напоителни системи дължат 4 милиона лева. Дружеството има дългове за още 18 млн. лв. за неплатени сметки за ток, вода, данъци и такси.

"Всички клонове са получили 60% от заплати за май, 4 клона за месец юни и 2 клона за месец юли. Осигуровки от месец май не са плащани на всички." - заяви Павел Чирийски, зам.-председател на Федерацията по земеделие и горски стопанства.

До края на година ще са необходими още 10 млн. лв на дружеството, за да изплаща заплатите и разходите. Дълговете са натрупани заради неразплатени от държавата 19 млн. лв за непредвидени разходи за периода 2010-2012 година. Дадени са само 12-те млн. лв, предвидени за тази година.

"В момента, в който получихме тези пари банките ни взеха парите и отидоха в фирмите." - заяви Чирийски.

"През 2010 година бе променен законът за водите, според който три годени подред не е полуена и една стотикнка за отводняване." - допълни Димитър Методиев от Напоителни системи.

"Държавата не може току така да извади някакви пари и да ги даде на няколко. Става въпрос дали държавата си изпълняа собствените решения, които са гласувани в НС." - отбеляза Георги Костов, зам.министър на земеделието.

Костов допълни, че служителите са в правото да изискват заплатите си и ги подкрепи. Според него обаче трудно би се отпуснал заем от кредитна институция на губещо предприятие като Напоителни системи. Според земеделското министерство трайното решение на проблемите в Напоителни системи ще дойде след реализирането на проекта на Световната банка, който трябва да очертае визията за развитието на сектора в България.