МВР в затруднено финансово положение

Пари за заплати ще има увериха от ведомството

02.09.2014 | 15:17 Редактор: Ирина Георгиева
МВР в затруднено финансово положение

Недостиг на средства в бюджета на МВР. Финансов одит, разпореден от министъра Йордан Бакалов показва, че дефицитът в хазната на министерството е около 97 милиона лева. Пари за заплати ще има увериха от ведомството. Назначените проверки от Бакалов показаха и колко е струвала на данъкоплатеца оградата около парламента.

Към 25- ти август неразлпатените задължения на МВР са за над  17 милиона и 850 хиляди лева. Над 36 милиона лева министерството ще трябва да намери за част от планираните обществени поръчки. Пари няма и за финансови задължения до края на годината. Те са за над 42,5 милиона лева. Бакалов ще търси и около 17 милиона и 300 хиляди лева за допълнителни възнаграждения по новия Закона за МВР.  В  сметката на министерството до края на  годината  не е включено и  увеличението на заплатите на полицаите с 10 %.

"Категорично казвам и заявявам - няма да има проблем със заплатите на полицаите. Провел съм вече разговори с министъра на финансите и имаме тази гаранция. Така че от тази гледна точка е спокойно. Аз ви изнесох факти, които според мен не е много редно това да се е случило, но явно някой така е мислил преди мен." - коментира Бакалов.

Заради неизгодни условия Бакалов спрял и обществената поръчка за трафик-камерите. Справка поискана от министъра показва, че граждани участвали активно в анти правителствените протести не са разработвани, подслушвани и следени от МВР. Плътната оградата на Народното събрание пък били дарени от две охранителни  фирми  и не е струвала нито стотинка на данъкоплатеца.

"И двете дарения нарушават заповед на министъра на вътрешната работа, която забранява частни фирми да правят дарения на МВР. Не намерихме и не открихме каквото и да са документи във връзка с плащане ма МВР за използването на тези парапети и пана." - обясни Бакалов.

В съобщение до медиите,  една от охранителните фирми заяви, че огражданията били поискани от МВР за една седмица , като тя  ги е предоставила  за безвъзмездно ползване, а не дарени. След изтичането на срока охранителната фирма многократно е правила опити да получи загражденията, но те били върнати едва в началото на август.

Вижте още във видеото.