ОССЕ праща мисия у нас за предсрочните избори

Не се предвижда обаче всеобхватно наблюдение на избирателния процес

29.08.2014 | 11:54 Редактор: Ирина Георгиева
ОССЕ праща мисия у нас за предсрочните избори

Изпращане на наблюдатели в България, които да оценят дали изборите на 5 октомври отговарят на поетите от страната ангажименти към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), както и на други вътрешни и международни изисквания. Такава е препоръката на Бюрото за демократични институции и права на човека (БДИПЧ) на ОССЕ, предаде Външно министерство.

Този съвет е поместен и в доклада на Предварителната проучвателна мисия на ОССЕ/БДИПЧ, която посети страна ни в периода 18-20 август.

Тук преведохме откъс от него.

Идеята е да се изпратят 14 дългосрочни наблюдатели от страните участнички, които да посетят определен брой избирателни секции в деня на изборите. Не се предвижда обаче всеобхватно наблюдение на избирателния процес.

Представителите на ОССЕ/БДИПЧ обобщават в доклада си получената информация относно политическата обстановка в страната, законовата уредба на избирателната система в България, начина на работа на изборната администрация, регистрацията на избиратели и кандидати, алтернативните методи за гласуване, провеждането на изборна кампания и медийното й отразяване, финансирането на политическите партии и възможността физически и юридически лица от България и чужбина да изпращат свои наблюдатели на изборите.